Gislaveds kommun logotyp

Första spadtaget togs av Christer Skoglund, platschef Peab AB, Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Claes-Ove Asp, projektledare Gislaveds kommun samt förskolebarnen Max, Kajsa, Stina och Maja.

Barnen startade bygget av kommunens första konceptförskola

Senast uppdaterad 28 september 2023

Nu är arbetet med nybyggnationen av Sörgårdens förskola i Gislaved igång. Under tisdagen den 26 september togs första spadtaget med hjälp av barnen.

Med spadar, bygghjälmar och västar fick förskolebarnen Max, Kajsa, Maja och Stina hjälpa till att ta första spadtaget för nybyggnationen av Sörgårdens förskola i Gislaved. Om allt går enligt plan ska de nya lokalerna stå klara om cirka 18 månader, vid årsskiftet 2024-2025.

Det blev en solig eftermiddag och med barnens hjälp är nu spaden i marken, vilket innebär startskottet för byggnationen. Som tack fick barnen med sig spadar, hinkar och pussel till sina kamrater. Under byggtiden kommer förskoleverksamheten att bedrivas som vanligt i de befintliga lokalerna i anslutning till byggarbetsplatsen. Verksamheten kommer kunna följa bygget på nära håll och se den nya byggnaden växa fram.

Att bygga en konceptförskola har flera fördelar

Sörgårdens förskola byggs med hjälp av olika moduler enligt ett färdigt koncept. Förskolebyggnaden blir på cirka 1 700 kvadratmeter med plats för åtta avdelningar i två plan. Den kommer innehålla ett tillagningskök, gemensamhetsytor och öppna personalytor. Utemiljön kommer också att göras om och utformas för att erbjuda barnen inbjudande och trygga ytor för både lärande, rörelseglädje och avkoppling utomhus.

Det är första gången kommunen avropat en förskola från Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) ramavtal för förskolebyggnader. Konceptet innebär bland annat en effektivare och snabbare byggprocess. Claes-Ove Asp, som är projektledare, berättar mer:

– Konceptet har tagits fram med barnens och förskoleverksamheternas behov i fokus. Man har också utformat konceptet i dialog med representanter för bland annat lokalförvaltare, tekniska konsulter och potentiella leverantörer.

Ramavtalet från SKR innebär att kommuner erbjuds nyckelfärdiga och permanenta byggnader som kan anpassas till de lokala behov som finns.

– Vi har skrivit entreprenadkontrakt med Peab som är en av de utvalda huvudleverantörerna av konceptförskolor i Sverige, säger Claes-Ove Asp. Samarbetet fungerar bra och entreprenören har etablerat sig i området och påbörjat markarbetet.

Efterlängtade lokaler som är ändamålsenliga för verksamheten

Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, medverkade under första spadtaget och gläds åt att byggnationen är igång:

– Det är så roligt att vi nu har möjlighet att bygga en ny förskola. Vi har under en längre tid sett ett ökat behov av förskoleplatser och velat ersätta de nuvarande lokalerna som inte är ändamålsenliga.

Marie Johansson ser också flera fördelar med att kommuner kan erbjudas ramavtal för förskolebyggnader.

– Det är både kostnadseffektivt och byggprocessen går snabbare. Vi sparar mycket tid och resurser eftersom att byggnaden redan projekterats. Och priser blir också lägre än unikt projekterade förskolor.

Bildspel från första spadtaget

Relaterad information

Du kan läsa mer och följa projektet på sidan: Nybyggnation av Sörgårdens förskola i Gislaved.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.