Gislaveds kommun logotyp

Den här nyheten är äldre än ett år.

Tre medarbetare från Trioworld i deras lokaler

Trioworld är ett av företagen som tar emot praktikanter från utbildningen. Från vänster; Ulrika Delbert, Sam Olsson och Daniel Rääf

Vill du också ha ett eftertraktat yrke?

Senast uppdaterad 09 februari 2023

Du som vill utbilda dig till ett spännande och välbetalt yrke där du får jobb direkt efter examen - sök utbildningen "Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri"!

Vill du ha ett spännande och välbetalt arbete? I en bransch som skriker efter fler kompetenta medarbetare? Är du duktig på problemlösning och önskar ett kreativt och omväxlande arbete? Utbilda dig till underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri.

Jobb direkt efter examen

Nu är ansökan öppen för dig som vill höja din kompetens och utbilda dig till ett attraktivt och framtidssäkrat yrke. Utbildningen Underhållstekniker inom automatiserad tillverkningsindustri 315 yhp är på 1,5 år och anordnas av yrkeshögskolan i Gislaved. Branschen skriker just nu efter utbildade under­hålls­tek­niker och flesta som gått utbildningen får jobb direkt efter examen.

Duktig problemlösare bidrar till friktionsfri produktion

Utbildningen ger bred kompetens inom många olika sorters teknik samt kunskaper inom el och programmering. En underhållstekniker är duktig på att lösa problem och ser till att maskinerna i produktionen flyter på så friktionsfritt som möjligt, utan driftstopp eller andra fördröjningar. Läs mer om yrket, utbildningen och om hur du ansöker på vår sida om yrkeshögskolan.

Gör som Sam och utbilda dig till underhållstekniker

Sam Olsson är en av de som valt att utbilda sig till underhållstekniker på yrkeshögskolan. Intresset för att skruva på apparater har alltid funnits.

– Jag har alltid gillat att skruva på grejer! När jag får en maskin, apparat eller en bil att funka igen ger det mig en kick och jag känner: Yes, nu funkar det! Det gillar jag, säger Sam.

Sam gick fordonsprogrammet på gymnasiet. Efter några år ute i arbetslivet, där hon bland annat jobbat som operatör, insåg hon att hon behöver höja sin kompetens för att säkra en fast anställning. Sam visste också att industrin behöver utbildade underhållstekniker. Det var så hon fick upp ögonen för utbildningen och ansökte om en plats.

Läs om hur Sam trivs med utbildningen och hur hon ser på framtiden!

Praktik i tillverkningsindustrin

Efterfrågan på underhållstekniker är mycket stor och arbetsplatserna är många inom både energi-, process- och tillverkningsindustrin. Utbildningen till underhållstekniker sker i ett nära samarbete med näringslivet. En stor del av kursplanen är lärande i arbete (LIA), vilket innebär att eleverna är ute på ett företag och praktiserar. Under LIA-perioderna får eleverna arbetslivserfarenhet och kontakter som ofta leder till jobb direkt efter examen.

Arbetsgivarna behöver dig

Utbildningen samarbetar med ett flertal företag exempelvis Nexans, AD-Plast, Axelent, Esbe, Plast AB Orion och Gislaved Folie AB. Ett företag som haft elever hos sig som senare lett till en anställning är Trioworld i Smålandsstenar. Daniel Rääf, som är underhållsteknisk chef, ser många fördelar med att komma i kontakt med eleverna i ett tidigt skede.

– Det är jättebra att vi har utbildningen så nära och att vi får chans att ta emot elever under deras praktik, säger Daniel. Eftersom våra maskiner blir allt mer automatiserade är underhållsarbetet på en helt annan teknisk nivå än tidigare. Det är högre krav på underhållspersonalen och har man kunskaper inom både mekanik och automation så är det en klar fördel.

Vill du veta mer om utbildningen?

Program och information om utbildningen

Ansök direkt till utbildningen

Varmt välkommen till oss på Yrkeshögskolan i Gislaved!

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.