Gislaveds kommun logotyp

Den här nyheten är äldre än ett år.

Gislaved centrum drönarvy

Gislaved tar ledarrollen för att attrahera företag till kommunen

Senast uppdaterad 09 maj 2023

När allt fler företag ser över möjligheten att flytta tillbaka sin produktion till Sverige, arbetar kommunen nu för de ska etablera sig i vårt geografiska närområde.

De senaste årens globala utmaningar med pandemi, klimatförändringar, energiprisökningar och internationella konflikter har gjort att många företag upplever problem med långa leveranstider, brist på varor och komponenter.

Det gör att många västerländska företag, ivrigt påhejade av sina regeringar, nu tittar över möjligheterna att ta hem produktion för att bli mer självförsörjande och få större kontroll vad gäller strategiskt viktiga varor och tjänster. Sverige är inget undantag.

Slåss mot 155 000 andra kommuner

När man som enskild kommun slåss mot närmare 155 000 andra kommuner i Europa är det viktigt att ha skapat bra förutsättningar för att företag som vill hämta hem sin produktion från exempelvis Asien ska lägga den här, i vår kommun.

– Det här är viktigt för hela Sverige, och det är viktigt för Gislaveds kommun. Jag tycker att vi står starka i konkurrensen. Vi har en mycket lång tradition som industrikommun och vårt geografiska närområde har ett mycket gott rykte i företagssverige. Vi står på en bra grund och behöver vara offensiva i arbetet med att attrahera företag hit, säger Anton Sjödell (M), kommunalråd och ordförande i samhällsutvecklingsnämnden.

portättfoto på Anton Sjödell, moderat kommunalråd

Anton Sjödell (M)

Drivande aktör i nätverket Svenska industrikommuner

I ett led för att skapa bra förutsättningar för företag att etablera sig hos oss är kommunen med i nationella nätverket Svenska industrikommuner tillsammans med närmare 25 andra kommuner. Vid nätverkets senaste årsmöte i slutet av april, valdes Anton Sjödell in som sammankallande för nätverkets arbetsutskott. Det gör kommunen till en drivande aktör i nätverkets arbete.

– Nätverket, som bildades för snart tio år sedan, arbetar med frågor som är viktiga för vår industri och dess fortsatta utveckling. I vår kommun finns idag närmare 3500 företag. Det finns möjlighet för dem att växa men vi har plats även för fler och nya etableringar, vilket är viktigt för välfärden i vår kommun, säger Anton Sjödell.

Viktiga identifierade arbetsområden

Svenska industrikommuner har identifierat fyra områden som medlemskommunerna ser som extra viktiga att arbeta med:

 • De politiska ledningarna bör ge ett tydligt uppdrag till sina organisationer, inte minst näringslivskontoren, att arbeta aktivt med att identifiera tänkbara verksamheter som skulle passa in i kommunens miljö.
 • Inrätta en organisation med kompetens och mandat att identifiera, närma sig och förhandla med etablerare. Organisationen måste bestå av både experter och politisk ledning.
 • Utveckla en skräddarsydd etableringsstrategi.
 • Identifiera, utveckla och paketera kommunens viktigaste attraktionsfaktorer.

Kommundirektör Stefan Eglinger ser positivt på de fokusområden nätverket Svenska industrikommuner identifierat. Flera delar arbetar kommunen redan med, men vi kan behöva renodla och bli mer aggressiva. En viktig pusselbit har varit skapandet av den nya samhällsutvecklingsförvaltningen.

– Med den nya förvaltningen på plats har vi nu förutsättningar och är i startgroparna att hitta nya vägar för att bygga framtidens Gislaved. Vi har en resa kommande år med att vända befolkningsutvecklingen och få fler att flytta hit. För att det ska vara möjligt måste vi satsa på flera saker inom olika områden, men något av det viktigaste är att det finns jobb och bostäder. Vi ha en utmanande och spännande tid framför oss, säger Stefan Eglinger.

Om Svenska industrikommuner

Svenska industrikommuner är ett nätverk som består av närmare 25 kommuner och som arbetar för att visa på sambandet mellan utvecklingen i våra samhällen och betydelsen av framgångsrik industri. Det görs genom att tillhandahålla en plattform för kunskapsutveckling och opinionsbildning om hur näringspolitiken bör utvecklas lokalt och centralt, allt för att skapa goda förutsättningar för medlemskommunerna. I Jönköpings län är Gislaveds och Nässjö kommuner med i nätverket.

Sammankallande
Anton Sjödell, Gislaveds kommun

Ledamöter
Carina Sammeli, Luleå
Lucas Lodge, Oskarshamn
Leif Pettersson, Ludvika
Peter Kärnström, Sandviken

 • Arvika kommun
 • Avesta kommun
 • Bodens kommun
 • Borlänge kommun
 • Burlövs kommun
 • Finspångs kommun
 • Gislaveds kommun
 • Karlshamns kommun
 • Kiruna kommun
 • Köpings kommun
 • Ludvika kommun
 • Luleå kommun
 • Mjölby kommun
 • Nässjö kommun
 • Olofströms kommun
 • Oskarshamns kommun
 • Oxelösunds kommun
 • Piteå kommun
 • Sandvikens kommun
 • Skellefteå kommun
 • Stenungsunds kommun
 • Södertälje kommun
 • Trollhättans stad
 • Örnsköldsviks kommun
 • Östhammars kommun

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.