Gislaveds kommun logotyp

Besök i tyska Gemeinde Wedemark

Senast uppdaterad 22 mars 2024

I februari var representanter från kommunen på besök i den tyska kommunen Gemeinde Wedemark, som även de firar 50 år 2024. Jubileumsfirande, studiebesök och ett möte om framtida samarbeten stod på agendan.

Den 29 februari firade den tyska kommunen Gemeinde Wedemark 50 år, vilket uppmärksammades under festligare former. Som en tidigare samarbetspartner inom näringslivsutvecklingsfrågor, var representanter från Gislaveds kommun inbjudna till firandet.

– Vi har det senaste året pratat om att blåsa nytt liv i samarbetet med Wedemark som legat vilande under pandemiåren, så det var en positiv överraskning att vi blev inbjudna till deras 50-årsfirande. Det var extra roligt i och med att vår kommun också firar 50 år i år, säger Stefan Eglinger, kommundirektör.

Jubileumsuppvaktning

Festen inleddes med mingel som följdes upp av ett flertal tal, både på scen och förberedda via video. Mellan talen bjöds det på musik och dansunderhållning. Borgmästaren i Wedemark presenterade och hälsade delegationen från Gislaved speciellt välkommen. Efter det officiella programmet bjöds det på buffé med lokala produkter som inslag.

Efter att det officiella programmet avslutats, uppvaktades Wedemark med gåvor från Gislaveds kommun; en specialmålad tavla och en glasvas med vårt jubileumsemblem.

– Det var fantastiskt roligt att uppvakta en annan 50-åring, speciellt eftersom våra kommuner har så mycket gemensamt, säger Niclas Palmgren, kommunfullmäktiges ordförande.

En kvinna står framför en husfasad och håller upp en målad tavla.

Emelie Hindersson med "En kväll i juni".

Tavla målad av lokal konstnär

En av gåvorna som lämnades över under jubileumsuppvaktningen var ett konstverk av Anderstorpsbon Emelie Hindersson. Hon ville måla något som speglar Sverige – den vackra naturen och en av våra fina traditioner, vilket resulterade i verket "En kväll i juni".

– I Sverige har vi både vår vackra miljö och våra traditioner som vi håller fast vid, bland annat midsommar som är min favorithögtid. I juni står naturen i full blom och ljuset står som högst, och det ville jag få fram i målningen, berättar Emelie.

Öppnar för framtida samarbeten

Förutom jubileumsfirandet hann delegationen från Gislaved även med studiebesök på Wedemarks avloppsanläggning och på logistikföretaget Maersk. Resan avslutades med ett möte där båda kommunerna bekräftade att man vill återuppta samarbetet igen. Förutom ett samarbete gällande EU-bidrag lyftes möjligheten att bredda samarbetet gällande utmaningar med kompetensutveckling samt att öka utbudet inom kultur.

– Vi har en orolig utveckling i världen och det känns nu självklart att vi behöver stärka vårat samarbete med Gemeinde Wedermark. Vi ska se på gemensamma värden där vi kan samordna oss för en god utveckling lokalt i våra respektive länder, säger Anton Sjödell, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

I samband med det sista kommunfullmäktigemötet och det årliga julsamkvämet i december, kommer Gemeinde Wedermark att bjudas in till Gislaved för att ta del av vårt 50-årsfirande.

Bakgrund till samarbetet mellan kommunerna

Under år 2016 etablerade Gislaveds kommun, Gemeinde Wedemark och fem andra kommuner i Jakobstad-regionen ett samarbete för perioden 2016-2020 genom ett så kallat intentionsbrev, ett dokument som beskriver samarbetet och avsikten med det.

Det primära målet var att ansöka om finansiering för gemensamma projekt och främja erfarenhetsutbyte under EU-programperioden 2014-2020. Förutsättningar och samarbetsområden inkluderar utveckling av näringsliv och turism, planering och genomförande av EU-projekt, erfarenhetsutbyte mellan myndigheter samt stöd för lokala initiativ. Finansieringen sker inom den årliga budgeten för varje deltagande organisation, med möjlighet till specifika avtal och ansökningar vid behov.

Bildspel från besöket

Kommunstyrelsens vice ordförande Anton Sjödell, kommunfullmäktiges ordförande Niclas Palmgren, Gemeinde Wedemarks borgmästare Helge Zychlinski, kommunikationschef Ann Charlotte Clausen och kommundirektör Stefan Eglinger vid överlämnandet av en specialmålad tavla och en glasvas. 

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.