Gislaveds kommun logotyp
En grupp kvinnor och män framför en jubileumsskylt

Kommunens medarbetare besöker högstadie- och gymnasieskolor; från vänster Tommy Tolf, Heli Villanen, Therese Lakatos, Annie Nilsson och Dejan Stamenkovic.

Vi firar tillsammans!

Senast uppdaterad 15 februari 2024

Hur vill kommunens ungdomar fira att kommunen fyller 50 år? Under våren frågar vi högstadie– och gymnasieeleverna i kommunen hur de vill fira sin kommun!

Kommunens 50-årsjubileum firas tillsammans med våra invånare, föreningar och näringsliv. Jubileet ska präglas av inkludering och syftar till att skapa gemenskap över åldersgränser, orter och nationaliteter. Målet är att föra invånarna närmare varandra. Vi tror på att gemenskap byggs genom att dela minnen och upplevelser tillsammans.

Digital enkät och besök på fritidsgårdar

För att ta reda på hur kommunens ungdomar vill fira jubileet besöker representanter från kommunens jubileumsgrupp högstadie– och gymnasieskolorna under våren. Bland annat får ungdomarna svara på frågor i en enkät och berätta för jubileumsgruppen hur de helst vill fira.

Nordinskolans ljushall där elever umgås och bland annat spelar pingis. I bakgrunden pratar medarbetare från kommunen med elever.

Nordinskolan i Smålandsstenar var först ut att få besök av kommunens jubileumsgrupp.

Fest och konsert högst upp på önskelistan

I skrivande stund har Nordinskolan, Lundåkerskolan och Gislaveds gymnasium fått besök, och totalt 444 elever har svarat på frågor om hur de vill fira. Av dessa vill 265 stycken gå på fest och 217 vill gå på konsert. 63 unga vill delta i idrottstävling/turnering och 35 vill vara med och skapa en tidskapsel till unga om 50 år. Önskelistan på vilka artister som borde fira med oss genom att uppträda blev lång, men med tyngdpunkt på olika artister inom rapmusik.

En grupp elever samlas kring kommunens medarbetare.

Lundåkerskolans elever fick bland annat testa jubileumskaramellen och önska mat till en eventuell fest.

Pizza, slush, burgare och burek

Ett tydligt tema bland ungas önskemål var att de gärna vill äta riktigt god mat och fika för att fira kommunens 50 år. För att få reda på vilken mat och fika som man helst ville äta på en fest bad vi eleverna på Lundåkerskolan i Gislaved att skriva en meny. Många ville skriva pizza och hamburgare, men uppgiften var utformad så att varje maträtt bara fick vara med en gång på menyn. Tacos, lösgodis, thaimat, lasagne, glass och slush var andra alternativ som hamnade på menyn.

Ett blädderblock med en rad olika förslag på maträtter till festen.

Över 40 olika förslag på maträtter, fika och dryck kom upp på "menyn" när eleverna på Lundåkerskolan fick önska vad de ville ha.

På Gislaveds gymnasium med demokratiberedningen

Jubileumsgruppen besökte Gislaveds gymnasium tillsammans med kommunens demokratiberedning. Medans demokratiberedningen pratade med eleverna om bland annat möjligheter att delta i beslutsprocesser och mötesplatser för unga i kommunen, ställde jubileumsgruppen frågor till gymnasieleverna om firandet.

Tre ungdomar vid en bänk samtalar med två äldre personer.

Peter Bruhn och Agneta Karlsson från Demokratiberedningen pratar med tre gymnasielever om demokrati och ungas möjligheter att påverka.

De här frågorna fick ungdomarna svara på;

  • I vilken skola går du?
  • På vilket sätt skulle du vilja fira kommunens 50-års jubileum?
  • Vilken känd person/artist skulle du vilja kom hit och firade med oss?
  • Vad tycker du ett evenemang riktat till unga borde innehålla?

Jubileumsgruppen genomför fler besök under våren. Samtliga högstadie- och gymnasieskolor i kommunen har fått erbjudande om att låta eleverna svara på frågor kopplade till jubileet. I slutet på förra året skickades en enkät ut till kommunens förskolor och grundskolor med frågor om hur man vill fira jubileet.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.