Gislaveds kommun logotyp

Foto: Sven-Arne Lagerstedt.

Gislaveds symfoniorkester firar 90 år!

Senast uppdaterad 13 mars 2024

Jubiléet uppmärksammas under hela året med en rad konserter. Välkommen att delta i firandet.

Gislaveds kommun är en musikalisk kommun med lång orkestertradition. Att vi dessutom har en symfoniorkester är unikt för en kommun i vår storlek. I år firar orkestern 90 år, vilket uppmärksammas under hela året med en rad konserter. Den första hölls i januari med en världsartisten Malena Ernman som sångsolist.

– Det är fantastiskt att få fira 90-årsjubileum! Jag känner en stor tacksamhet och vördnad för de som under alla år drivit verksamheten framåt och fått den att blomstra. Det är en attraktionskraft för kommunen att kunna erbjuda sina innevånare ett brett kulturutbud, säger Jane Petersson, intendent för Gislaveds symfoniorkester och cellolärare på musikskolan.

9 personer som spelar olika instrument.

Foto: Sven-Arne Lagerstedt.

Tätt samarbete med Musikskolan Gislaved

I Gislaveds symfoniorkester spelar ett 60-tal musiker bestående av musiklärare från musikskolan, avancerade musikskoleelever, amatörer från bygden och frilansmusiker. Samarbetet mellan musikskolan och symfoniorkestern är viktigt, menar Jane.

–Tack vare samarbetet kan orkestern bibehålla en stabil grund då lärarna bidrar med sina kunskaper såväl pedagogiskt som musikaliskt. Symfoniorkestern är också ett av slutmålen för de mest avancerade orkestrarna i orkestertrappan. Där kan pedagogerna förbereda sina elever inför orkesterspelet, berättar Jane.

En upplevelse med många intryck

Lördagen den 16 mars hålls den stora jubileumskonserten "Musikaliskt bakverk". Programmet hålls hemligt men lättlyssnad, melodisk, rytmisk och festlig musik utlovas.

Symfoniorkestern spelar gärna klassisk musik eftersom det passar vår typ av ensemble, men ibland spelar vi även pop- och rockmusik. På våra konserter får man en upplevelse med många intryck. Det är festligt med en stor orkester och med mycket publik. Man får se och höra hur musiken skapas med de olika instrumenten i orkestern och hur dirigenten inspirerar och formar musiken till en musikalisk berättelse, säger Jane.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.