Gislaveds kommun logotyp
Tre kvinnor tittar fram bakom en guldig ram med ballonger i händerna. 

Hanna Åberg, Audrey Fransson och Maria Pettersson planerar aktiviteter i kommunhuset under Jubileumsfesten.

Vigsel med guldkant under Jubileumsfesten

Senast uppdaterad 19 juni 2024

Ta chansen att gifta dig i kommunhuset 30–31 augusti. Det enda som behövs är du, den du vill gifta dig med och godkänd hindersprövning – resten löser vi!

Fredag och lördag 30-31 augusti står Sessionsalen i kommunhuset, tillsammans med en borgerlig vigselförrättare, redo för att viga dig och din partner.

– Har ni länge gått i tankarna på att gifta er men så har det inte blivit av? Då är Jubileumsfesten ett strålande tillfälle. Vi vill ge alla brudpar en minnesvärd vigsel med lite extra guldkant som en del av vårt 50-årsfirande. Kärleken kan aldrig firas för mycket! säger Niclas Palmgren, kommunfullmäktiges ordförande och borgerlig vigselförrättare i kommunen.

Om vigseln

Fegen eller Sessionssalen som den också kallas, där det i vanliga fall hålls politiska möten, kommer 30–31 augusti vara utsmyckad med blommor och dekorationer, odlade och gjorda av parkenheten. Salen har plats för cirka 60 personer för den som vill ha gäster närvarande under vigseln.

Ceremonin

Vigselceremonin tar cirka 10-15 minuter. Ni får själva önska en låt som ni vill ska spelas, och komma med önskemål om det är något särskilt ni vill att vigseln ska innehålla. Kommunens vigselförrättare följer annars den vanliga rutinen för en borgerlig vigsel.

Vittnen

Under vigseln behövs minst två vittnen. Dessa måste ha fyllt 18 år och kan vara exempelvis vänner, familj eller släkt. Kommunen kan tillhandahålla vittnen om ni inte har med er några själva.

Brudbukett gjord av parkenheten och Jubileumstårta

Parkenheten kommer binda ihop ett antal brudbuketter med blommor som odlats i kommunen. Du får välja en att ha under vigseln och sedan ta med dig den hem. Först till kvarn gäller. Brudparen får också en Jubileumstårta och en liten minnesgåva från kommunen.

Flera uppradade stolar. Längst bort i rummet finns ett podie med en stor vit duk bakom. 

Sammanträdesrum Fegen, även kallat Sessionsalen.

Kom spontant eller boka tid

Under jubileumshelgen håller vi kommunhuset öppet fredag kl. 13.00–19.00 och lördag 11.00–20.00. Varje timme finns möjlighet att viga sig mellan andra aktiviteter som hålls i Sessionssalen. Kom in till kommunhuset spontant fredag eller lördag där du blir tilldelad en tid, eller kom med önskemål om en tid i förväg via e-post till 50@gislaved.se.

Ansök om hindersprövning i god tid

För att få gifta er måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansökan är avgiftsfri. Du hittar mer information och blanketten på Skatteverkets webbplats.

Beroende på er situation kan ni också behöva lämna in dokument som bevisar att ni får ingå äktenskap. Handläggningstiden är olika beroende på om ytterligare utredning eller komplettering behövs. Om ni ansöker om hindersprövning och till exempel bara en av er är folkbokförd i Sverige tar det cirka tre veckor innan ert ärende tilldelas en handläggare.

Tänk på att du behåller ditt efternamn när du gifter dig – om du inte ansöker om att byta efternamn. Vill du byta till din make eller makas efternamn behöver du fylla i blanketten som du hittar på Skatteverkets webbplats.

Ta med dig det här till vigseln

  • Godkänd hindersprövning
  • Giltiga legitimationer
  • Ringar (valfritt)

Vigslar ingår i kommunens uppdrag

Under Jubileumsfesten 30-31 augusti vill vi visa upp så många som möjligt av kommunens verksamheter och tjänster.

– Borgerliga vigslar ingår i kommunens service och är något vi vill visa upp, precis som att vi visar upp andra tjänster under helgen. När vi började planera för aktiviteterna i kommunhuset kände vi att detta är ett perfekt tillfälle att erbjuda invånarna att få gifta sig under lite festligare omständigheter och ta hjälp av de duktiga medarbetarna på parkenheten för att göra det extra fint och speciellt, förklarar Maria Pettersson, utvecklingsstrateg och som just nu även arbetar med planeringen av Jubileumsfesten.

Vigseln är helt kostnadsfri så länge en i paret är folkbokförd i kommunen. För övriga kostar det 500kr.

Under 2023 genomfördes 47 borgerliga vigslar av kommunens vigselförrättare, och hittills i år 20 st.

Läs mer om borgerlig vigsel och kommunens vigselförrättare.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.