1. Viktigt meddelande: Fältövning vid Bolmen
Gislaveds kommun logotyp

Personal i räddningstjänsten utbildas i sjukvårdskunskap

Senast uppdaterad 28 juli 2023

Räddningstjänsten är oftast först på plats vid olyckor och liknande händelser. Med fördjupade kunskaper inom sjukvård kan personalen rädda liv och hjälpa fler i väntan på ambulans.

I landsbygdskommuner så som Gislaveds kommun kan det ibland ta längre tid för ambulansen att komma fram till en olycka. Kommunens räddningstjänstpersonal har nu fått utbildning i sjukvårdskunskap för att snabbt kunna hjälpa människor som behöver akut vård.

Utbildas för att kunna hantera olika scenarion

150 brandmän har nu utbildats för att kunna hantera olika sjukdomstillstånd och scenarion. Bland annat hur man hanterar kraftiga blödningar samt var i ambulanser som utrustningen sitter. Den här sortens larm heter IVPA, i väntan på ambulans. Tack vare utbildningen finns sjukvårdskompetens på fler orter och kan nå drabbade människor snabbt.

Kommunens räddningstjänst har stationer i sju orter: Mossarp, Hillerstorp, Gnosjö, Reftele, Burseryd, Hestra och i Smålandsstenar. Tack vare deltidsbrandmän kan vi täcka upp med räddningstjänst i hela Gislaved och Gnosjös kommuner.

Uppskattad utbildning

Alexander Bogesten som arbetar som heltidsbrandman i Gislaved, men också på deltid i Hestra, beskriver utbildningen som mycket givande och bra.

Utbildningen är uppskattad av kåren. Det är en väldigt blandad utbildning där varje utbildningstillfälle har en egen kategori, säger Alexander.

Alexander berättar att han redan fått användning av kunskaperna han fått av utbildningen.

Vi åker ganska ofta på olyckor på exempelvis Isaberg. Där har de mountainbike och då ganska mycket cykelolyckor. Det känns skönt att kunskapen om hur man ska hantera situation i väntan på att ambulansen kommer, säger Alexander.

Utbildar räddningstjänst i hela Region Jönköpings län

Ambulanspersonal i Region Jönköpings län genomför sedan drygt ett år utbildning i sjukvårdskunskap för brandkårspersonal inom Räddningstjänsten.

Samtliga medarbetare inom Räddningstjänsten, oavsett om de är brandmän på heltid eller deltid går utbildningen.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.