Gislaveds kommun logotyp

Från vänster: Gunnel Claesson, Ingela Johansson, Märta Lust, Maj Andersson, Anna-Lisa Josefsson, Dagny Andersson och Jessica Attelid.

Teknikcafé – ett tillfälle att lära sig om teknik och ha trevligt samtidigt

Senast uppdaterad 24 november 2023

På Solbacka i Reftele har teknikcaféet gett glädje och ny kunskap till deltagarna. Jessica Attelid, som anordnar aktiviteterna, har skapat en trygg plats där äldre kan lära sig om teknik på sin egen nivå och i sin egen takt.

I veckan hölls det fjärde och sista teknikcafét på Solbacka träffpunkt i Reftele. Förutom aktivitetssamordnarna Jessica Attelid och Ingela Johansson, var fem deltagare på plats för att sammanfatta och utvärdera vad de lärt sig under träffarna.

– Jag har lärt mig att våga mer. Nu ska jag önska mig en ipad i julklapp, säger Märta Lust, 87 år.

– Nu kan jag både sms:a och mms:a, berättar Gunnel Claesson, 93 år.

– Det har varit jättebra och väldigt trevligt. Jag är så tacksam över de här träffarna, säger Anna-Lisa Josefsson, 99 år.

"De som inte har varit här har verkligen missat något"

Samtliga fem deltagare har varit med på varje teknikcafé som hållits i Reftele. De håller alla med om att det är ett bra sätt att lära sig om digital teknik samtidigt som man får umgås med andra i sin ålder.

– De som inte har varit här har verkligen missat något. Det är inget att skämmas för att man inte kan allt som har med teknik att göra. Vi är alla bra på olika saker. Våga komma hit, det är inte farligt, säger Märta.

Stöttning på deltagarens nivå

Jessica Attelid arbetar som aktivitetssamordnare på Gislows träffpunkt i Gislaved. Det senaste året har hon också åkt runt till andra träffpunkter i kommunen för att hålla i teknikcafét tillsammans med aktivitetssamordnare på respektive träffpunkt. Jessica kände att det fanns ett intresse hos många äldre om att få lära sig mer om digital teknik och ville ge dem en chans att få göra det på deras egen nivå, utan krav på förkunskaper.

– Jessica är jätteduktig på att lära ut på lagom nivå så att man förstår. Man behöver inte ha kunskaper sedan innan, säger Anna-Lisa.

Under träffarna har deltagarna fått lära sig hur en telefon funkar från grunden, till exempel hur man skickar sms, ansluter till wifi och hur man söker på google. De har också fått lära sig hur man laddar ner appar och hur vissa av dem fungerar. Jessica lyfter fram 1177 och SOS alarm som viktiga appar, speciellt för äldre att ha.

– Flera av deltagarna har inte en smartphone så vi har tagit med oss ipads som de fått testa på. Telefoner med gamla hederliga knappar utan pekskärm kan verka enklare för äldre, men de kan på många sätt vara svårare enligt mig. Dessutom har man med dessa telefoner inte möjligheten att ha appar vilket är synd, säger Jessica.

Jessicas tips till dig som ska hjälpa en äldre med tekniken

  • Ge det tid. Ha tålamod och tänk på att det kanske inte går lika snabbt för en senior att lära sig som det gör för oss yngre generationer. Vi är många uppväxta med tekniken, det är inte våra äldre.
  • Visa istället för att göra. Behöver någon hjälp med att till exempel ladda ner en app, visa hur man gör istället för att göra det åt dem.
  • Lär från grunden. Det är jätteviktigt att börja med grunden för att kunna förstå och lära sig mer.
  • Många seniorer vill lära sig. Ta tillvara på det och erbjud dig att hjälpa dem.
Tre kvinnor sitter vid ett bord. Två av dem sitter med ryggen mot kameran och en med ansiktet mot kameran. 

Jessica Attelid tycker att det är viktigt att äldre får en chans att lära sig att vara digitala i vardagen.

En vilja att lära sig om digital teknik

Under 2022 gjorde vi en undersökning på kommunens träffpunkter för att ta reda på vad deltagarna tycker om verksamheten och vad man önskar mer av. I undersökningen framkom att det är många som vill lära sig mer om hur de kan använda digital teknik. Därför satsar vi nu på teknikcafé för att stötta och lära seniorer att använda digital teknik som en naturlig del av vardagen.

Välkommen till teknikcafé på Mariagården och Ekbackens träffpunkter i vår

Under 2023 har teknikcafé hållits på träffpunkterna i Gislaved, Anderstorp, Hestra och Reftele. På tur under våren 2024 står Mariagården och Ekbackens träffpunkter i Smålandsstenar och Burseryd. Tider för dessa träffar kommer senare.

Läs mer om aktiviteter för dig som senior på sidan om kommunens träffpunkter.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.