Gislaveds kommun logotyp

Sofia Jonsson, kurator på Familjecentralen tillsammans med några av föräldrarna som gått utbildningen Trygghetscirkeln under våren: Cecilia Nystedt, Hennie Häggström, Veronica Persson och Josefin Josephson.

Våga ta stöd i en av livets viktigaste uppgifter

Senast uppdaterad 02 juli 2025

Visste du att kommunen erbjuder flera kostnadsfria föräldrakurser?
Tvärtemot vad många tror behöver man inte ha stora bekymmer för att delta. Kurserna kan ses som ett förebyggande stöd, ett sätt att växa i sin roll och stärka relationen till sitt barn.

Under våren har Cecilia, Hennie, Veronica och Josefin gått utbildningen Trygghetscirkeln, en av de kostnadsfria föräldrautbildningar som erbjuds i kommunen. De beskriver kursen som ett tillfälle att stanna upp, reflektera över sin roll som förälder och få med sig både nya perspektiv och konkreta verktyg.

Mammorna har barn i olika åldrar men de upplever att kursens innehåll går att använda oavsett var i föräldraskapet man befinner sig. Flera deltagare beskriver också hur kursen fått dem att förstå mer om sig själva och sina egna känslor – något som inte bara påverkat relationen till barnet, utan också till partner, vänner och kollegor.

"En lyx att få gå en kurs gratis"

På frågan om vem som borde gå en föräldrakurs är de alla överens – alla! Att få barn innebär inte att man automatiskt har alla svar, menar de. Oavsett om vardagen känns stabil eller utmanande, finns det alltid mer att lära och utveckla i föräldraskapet eller relationen till sig själv och sitt barn.

– Det är en riktig lyx att få gå en kurs gratis, så skynda dig och knip en plats! säger en av deltagarna.

Vad är Trygghetscirkeln?

Trygghetscirkeln är en kurs i liten grupp för föräldrar till barn i åldern 0–6 år. Den bygger på anknytningsteorin och ger stöd i att förstå både barnets behov och sitt eget förhållningssätt som förälder.

Under kursen får du bland annat lära dig:

  • Hur du blir en trygg bas för ditt barns utforskande – och en säker hamn när barnet behöver tröst
  • Hur du kan vara tillsammans med ditt barn även vid svåra känslor
  • Vad som händer i relationen när det blir konflikter och hur ni kan reparera
  • Hur du kan vara både tydlig och varm i ditt föräldraskap

En av de centrala bilderna som används i utbildningen är gungbrädan – ett sätt att illustrera balansen i föräldrarollen.

– Man behöver vara stor, stark, klok och snäll, det är som en gungbräda. Blir du för stor och stark så kan du uppfattas som hård. Men är du för snäll så kan du uppfattas som svag. Det handlar om att hitta den balansen, säger Sofia Jonsson, kurator och kursledare på Familjecentralen.

Anmäl dig till nästa omgång

Nästa omgång av Trygghetscirkeln startar tisdag 30 september på Familjecentralen i Gislaved. Mejla Familjecentralens kuratorer Sofia Jonsson eller Anna Björstål om du har frågor eller vill anmäla dig.

COPE ett bra komplement

Ett par av mammorna har även gått COPE, en annan av kommunens kostnadsfria föräldrakurser. De upplever att kurserna kompletterar varandra, där COPE fokuserar mer på strategier i vardagssituationer, medan Trygghetscirkeln går djupare in på känslor, relationer och anknytning.

– Jag är jätteglad att jag gått båda eftersom de fokuserar på lite olika saker. COPE var mer hands on där vi fick konkreta verktyg att testa hemma mellan träffarna, berättar en av deltagarna.

En trygg plats för samtal och nya perspektiv

Redan efter första träffen upplevde deltagarna att stämningen i gruppen blev trygg. Några kände ingen alls innan, men alla lyfter att det var skönt att sitta med andra som befinner sig i liknande situationer. Att gå ensam, utan partner eller vän, upplevdes till och med som en fördel av vissa. Det gav utrymme att tänka, känna och reflektera utifrån sig själv. Till skillnad från samtal med en närstående, beskriver flera att det gav något särskilt att få lyssna till andras upplevelser och samtidigt våga dela egna utmaningar – i ett forum där ingen dömer och alla deltar på lika villkor.

Sofia betonar att grupperna är små, max åtta personer, och att ingen behöver prata mer än man vill. Det går bra att gå kursen själv eller tillsammans med en partner, men för småbarnsfamiljer kan det ibland vara svårt att båda är borta från barnen samtidigt.

– Ett tips är att gå en i taget. Då får båda möjlighet att ta del av innehållet i lugn och ro. Det är ju en fördel om man är två vuxna i familjen som delar synsätt och strategier i föräldraskapet, säger Sofia.

För dig som funderar på att gå

Att ta steget att anmäla sig kan kännas lite nervöst. Men enligt Cecilia, Hennie, Veronica och Josefin är det definitivt värt det.

– Jag var lite nervös innan, men det släppte snabbt. Alla är ju där på samma villkor, och det är en varm, trygg och tillåtande stämning i gruppen, berättar en av deltagarna.

Något annat som bidrog till den trygga stämningen var Sofia och de andra kursledarna.

– De är så kunniga och engagerade och bra på att få alla att känna sig delaktiga och komma till tals, även om det såklart är frivilligt hur mycket man vill dela med sig.

Annat stöd som erbjuds dig som förälder

Förutom Trygghetscirkeln erbjuder kommunen flera andra utbildningar för dig som är förälder:

  • COPE – genom praktiska strategier får du verktyg för att förstå och bemöta ditt barn, stärka ditt föräldraskap och skapa bättre samspel i familjen
  • Vägledande samspel – ger stöd i att utveckla ett mer positivt förhållningssätt i just din föräldraroll.
  • BIFF – ger stöd till separerade föräldrar som vill underlätta för sina barn och hitta sätt att samarbeta kring föräldraskapet.

Det finns också annat stöd, som samtal med kurator eller familjebehandling.

Vill du veta mer om tider, innehåll eller vilken kurs som passar dig bäst? På sidan "Förälder i vår kommun" hittar du hela utbudet och information om hur du anmäler dig.

Hjälp att välja rätt stöd

Om du är osäker på vilken kurs som passar dig bäst eller har frågor om innehållet, är du alltid välkommen att kontakta någon av våra familjecentraler. Det finns en i Gislaved och en i Smålandsstenar.

– Vi svarar gärna på frågor och hjälper till att hitta den utbildning eller det stöd som passar dig och din familj bäst, säger Sofia.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09:00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Besök receptionen

Måndag-fredag 9.00-15.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.

Dag innan röd dag samt afton är telefonen och receptionen öppet 08.00-12.00.