Gislaveds kommun logotyp
En kvinna som står i ett storkök och lagar mat. 

Angelica Svensson, kock och verksamhetsledare

Matglädje i köket varje dag

Senast uppdaterad 13 oktober 2025

Inför Offentliga måltidens dag den 16 oktober har vi träffat Angelica Svensson, kock och verksamhetsledare i köket på Sörgårdens förskola i Gislaved. Hon berättar om matglädjen i köket och om utmaningen att laga mat till många små gäster.

Klockan är strax för sex på morgonen när Angelica och hennes kollegor tänder lamporna i köket. Dagen startar med att förbereda frukost till ett 80-tal barn. Frukosten varierar under veckan. Ibland blir det gröt, ibland smörgåsar och ibland den populära hemgjorda ”nutellan” gjord på bland annat vita bönor. (För dig som vill testa förskolans bön-nutella finns receptet längre ner på sidan.)

– Vi vill att barnen ska möta maten på ett trevligt sätt redan på morgonen. Vi serverar en färgglad frukostbuffé med frukt och grönt. Det blir en mysig start på dagen, berättar Angelica.

Efter frukosten väntar disk och städning innan det är dags att börja med lunchen. Recept plockas fram och arbetsuppgifter fördelas. Specialkost förbereds och sallad och grönsaker anpassas till dagens meny.

Ett hantverk i stor skala

Varje dag äter omkring 6 000 barn och elever i kommunens skolor och förskolor. Sedan en tid tillbaka serveras samma meny i hela kommunen, där varje kök lagar samma recept.

– Sen vi började med en gemensam matsedel har vi har fått lära oss en del nya recept, men vi sätter alltid vår egen touch på maten. Målet är att barnen ska äta och bli mätta. Det har alltid varit väldigt viktigt för mig, säger Angelica.

Det är kockar och verksamhetsledare som tillsammans med utvecklingsledare på måltidsavdelningen som planerar och utvecklar recepten. De har en mängd nationella krav, riktlinjer och en budget att följa, samtidigt som eleverna ska tycka om maten.

Varje dag gör personalen sallader och grönsaker till buffén.

Full fart mitt på dagen

Mitt på dagen är det full fart. Första gruppen barn äter redan 10.45 och sista vid 12.15. Under den tiden pågår servering, påfyllning, disk och planering samtidigt som mellanmålet förbereds.

– Det är nog den mest intensiva delen av dagen. Vi pusslar med raster och ser samtidigt till att maten är varm och räcker till alla. Jag vill inte att maten ska ta slut, men vi vill heller inte slänga något, säger Angelica.

Att laga mat till många kräver både planering och fingertoppskänsla. Det handlar om rätt mängder, bra samarbete och en vilja att ständig förbättra sig.

Matglädje och kreativitet i köket

För Angelica är mat glädje. Hon hoppas kunna ge barnen både inspiration och mod att smaka på nya saker. Hennes jobb handlar om smak och planering av rätterna men främst är jobbet varierande.

– Det är väldigt kreativt. Hjärnan jobbar på högvarv samtidigt som jag får jobba med händerna varje dag. Jag älskar att lägga all min kraft på maten vi lagar, den ska både smaka gott och se god ut. Jag ser det som ett hantverk, säger hon.

En viktig del av arbetet är också att hålla köket rent och snyggt. På eftermiddagen serveras mellanmål som varierar under veckan. Ibland yoghurt och smörgås och ibland korv med bröd eller rester från lunchen.

Barnen ger direkt respons

Den nära kontakten med barnen är en av de bästa delarna av jobbet. Angelica är gärna ute i matsalen när barnen äter.

– Barn är så ärliga! Säger de att maten är god så vet jag att den är det. En dag sa ett barn: ”Såsen var lite för såsig idag... den fastnar inte på min potatis.”

Hon skrattar åt minnet och erkänner att just den dagen hade hon inte lyckats helt med konsistensen.

– Men det är det som är charmen, vi får direkt feedback, säger hon.

Varannan fredag är det ”kökets val”, då barnens favoriter ofta står på menyn.

– Stekt panerad fisk med potatis eller potatismos och sås är populärt. Eller våra egna kycklingnuggets med ris och dippsås. Det vet jag att våra små matgäster älskar, berättar Angelica.

Offentliga måltidens dag

Offentliga måltidens dag firas runt om i Sverige för att uppmärksamma våra fantastiska offentliga måltider. Dagen infaller den tredje torsdagen i oktober varje år.

Varje dag serveras omkring tre miljoner offentliga måltider i Sverige. Det är måltider i skolor, vård och omsorg. Sverige är ett av få länder i världens som har gratis skolmat till alla elever.

Årets meny

Årets meny har temat Skogen med inspiration från naturen och säsongens smaker.

I förskolan och skolan serveras: Viltfärsbiffar/limpa på vildsvin tillsammans med kokt potatis, gräddsås och lingon.

I våra vård- och omsorgsboenden serveras: Viltfärsbiffar/limpa på vildsvin med kokt potatis, svampsås och lingon. Till efterrätt serveras blåbärskaka med vispad grädde.

En bild med texten: Offentliga Måltidens Dag torsdag 16 oktober. Viltfärsbiffar/limpa på vildsvin serverasmed kokt potatis, gräddsås och lingon.Menyn har temat Skogen med inspiration från naturenoch säsongens smaker.

Förskolans bön-nutella

  • 1 förpackning smörbönor (eller andra bönor)
  • 1 dl solroskärnor (alternativt hasselnötter*)
  • ½ dl vatten
  • 1 dl honung
  • 3 msk kakao

Gör så här:

Låt bönorna rinna av.

Mixa bönor och solroskärnor till en smet, det är gott att behålla lite ”crunch”.

Tillsätt vatten, honung och kakao. Smaka av och servera som exempelvis pålägg till smörgåsen eller pannkakor.

*På grund av risken för allergiska reaktioner används inte hasselnötter i kommunens skolkök, men testa gärna att använda det hemma istället för solroskärnor.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09:00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.

Dag innan röd dag samt afton är telefon och reception öppen 08.00-12.00.