Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan

Vattenmätare

Du betalar för den mängd vatten som du förbrukar. För att kunna mäta denna mängd installerar vi en vattenmätare på din fastighet som du ska läsa av en gång om året.

Avläsningen ger din årsförbrukning av vatten och ligger till grund för debiteringen av din va-avgift. Därför är det viktigt att läsa av och skicka in mätarställningen.

Under året som går betalar du för en preliminär vattenförbrukning som sedan justeras vid avläsning och har du betalat för mycket får du pengar tillbaka och annars kommer du debiteras för mellanskillnaden. På fakturan framgår detta under avläst.

Självavläsning
Om mätarnumret på ditt utskickade självavläsningskort inte stämmer med det faktiska numret på själva vattenmätaren så beror det på att din mätare är så ny att den inte kommit med i årets utskick. Du kan då bara bortse från detta års självavläsning och invänta nytt självavläsningskort kommande år istället. Din årsförbrukning kommer ändå att bli korrekt i och med att den rapporterats in när din gamla mätare monterades ner.

Fjärravläsning
Vi håller på att byta ut alla mätare till digitala mätare för att i framtiden kunna erbjuda fjärravläsning. Test av systemet med fjärravläsning pågår men det är inte igång i skarpt läge ännu. Så länge du får självavläsningskort ska du därför fortsätta rapportera in aktuell mätarställning manuellt.

Det finns olika modeller på vattenmätare och därför ser det lite olika ut att läsa av dem. Gemensamt för alla mätare är att vi bara vill ha in avläsningar i hela kubikmeter. Det betyder att inga decimaler till värdet ska anges.

flowIQ 2200
Ange endast heltal, dvs inga siffror efter kommatecknet

Vattenmätare flowIQ 2200

flowIQ 3100
Ange endast heltal, dvs inga upphöjda siffror

FlowIQ 3100

Hydrus
Tryck på det optiska ögat, den svarta punkten i mitten under displayen för att få fram kubikmeterantalet. Ange endast heltal kubikmeter, dvs inte siffrorna efter punkten. Om du har problem att få fram kubikmeterantalet kan du stänga locket i 30 sekunder och sedan öppna igen, då visas kubikmeterantalet direkt på skärmen. Detaljerad användarvägledning för Hydrus-mätaren Pdf, 682.3 kB.

Hydrus

Iperl
Ange endast heltal, dvs inte siffrorna efter kommatecknet

Vattenmätare Ipearl

Multical 21
Ange endast heltal, dvs inte de upphöjda siffrorna

Vattenmätare Multicat

Sensus
Ange endast heltal, dvs inte de röda siffrorna.

Vattenmätare Sensus

Sensus
Ange alla siffror högst upp för att få heltal kubikmeter. Decimalerna finns bland de röda snurrpilarna nedanför och ska inte anges.

Vattenmätare Sensus

Så här gör du om du vill registrera din mätaravläsning via internet

Skriv in https://www.dcp.se/avlasning i rutan högst upp i vänstra hörnet på dator, tryck sedan enter.

Hemsida

Texten ändras till:

Och så här ser sidan ut. Här fyller du i ditt användarnamn samt lösen

Länk till hemsidan för mätatavläsning

Fyll i ditt användarnamn och lösenord, logga sedan in. Du kommer sedan till en annan sida där du fyller i antal hela kubikmeter samt avläsningsdatum. Du kan även få ett kvitto på mätaravläsningen.

Glöm inte att kontrollera att mätarnumret stämmer överens med det nummer som står på din vattenmätare. Har du nyligen fått din vattenmätare utbytt behöver du inte fylla i någon avläsning eftersom vi tagit hand om din gamla mätare och registrerar denna själva.

Det är tekniska förvaltningen som äger själva vattenmätaren och ser till att den fungerar som den ska. Du, som fastighetsägare, äger rören och anslutningar till mätaren och ansvarar för att vattenmätarbyten går att genomföra utan att ledningarna går sönder eller ventilerna måste bytas ut.

Skulle det uppstå någon läcka under ett mätarbyte är du som fastighetsägare ansvarig för din anläggning. Som fastighetsägare är det din uppgift att se till att vattenmätaren inte går sönder via stötar eller temperaturskillnader. Skulle mätaren mot förmodan gå sönder blir du ersättningsskyldig.

Vart tionde år byter vi din vattenmätare för att säkerställa att mätningen fungerar och att du betalar för rätt mängd.

När det är dags för mätarbyte på din fastighet får du ett aviseringskort 1-2 veckor innan där vi talar om vilken tid vi planerar att genomföra bytet. Detta för att du ska ha tid att förbereda så att vår personal kan utföra bytet. Under bytet bör du vara hemma. Om den bokade tiden inte passar ber vi dig snarast kontakta tekniska förvaltningen för att boka en ny tid. Mätarbytet är kostnadsfritt men om ingen är hemma vid tiden för vårt besök kommer vi att debitera dig enligt gällande taxa för att vi kommit i onödan.

För att underlätta vattenmätarbytet bör det finnas en mätarkonsol och kulventiler. Finns inte detta så kontrollera då att avstängningsventilerna fungerar och att inte rören hänger i mätaren.

Vattenmätarskiss

För att kunna utföra ett mätarbyte är det viktigt att inkommande vatten går att stänga av. Det vill säga avstängningsventil A på bilden. Du kan även se en pil på din egen mätare vilken flödesrikning vattnet har. När du har stängt ventilen kan du öppna en kran i närheten, om det inte kommer något vatten och kugghjulet samt displayen inte visar ett flöde är ventilen stängd. Skulle ventilen inte fungera kan du prova att öppna och stänga ventilen några gånger. Om det trots det fortfarande inte stänger, måste ventilerna bytas innan vår personal kommer och byter mätaren. Om så är fallet ber vi dig boka om tiden för vattenmätarbytet.

Utrymme vattenmätare

En annan sak du bör vara uppmärksam på är om du har en eller flera avstängningsventiler med beteckningen LK-580 (se bild). De ska bytas innan vår personal byter vattenmätare eftersom det är stor risk att denna ventiltyp går sönder när man skruvar på dem. Ventilen kallas även för champagnekork, när ventilen går sönder släpper korken och en vattenstråle sprutar upp vilket kan leda till stora vattenskador.

Exempel på ventiler
Exempel på ventiler

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

12.30-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Onsdag 27 november stänger receptionen klockan 15.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.

Dag innan röd dag är telefonen och receptionen öppet 08.00-12.00.