Val till riksdag, kommun och region

Val till riksdag, kommun och region hålls vart fjärde år andra söndagen i september. I år är det val på söndagen den 11 september, till riksdagen och Sveriges kommuner och regioner.

Vem för rösta?

Du får rösta i riksdagsvalet om du är:

• svensk medborgare och är – eller någon gång har varit – folkbokförd i Sverige.

Du får rösta i valen till regionfullmäktige och kommunfullmäktige om du är:

• svensk medborgare och folkbokförd i Sverige eller
  • EU-medborgare, eller medborgare i Norge eller Island och är folkbokförd i Sverige eller
  • medborgare i något annat land och har varit folkbokförd i Sverige i tre år.

Alla tre val kräver att du har fyllt 18 år senast på valdagen.

Röstkort

För att få rösta måste du ha ett röstkort som du ska ha med dig till vallokalen eller till förtidsröstningsställena. Ungefär tre veckor innan valet får du ditt röstkort i brevlådan. På det står vilken vallokal du ska rösta i på valdagen. Mellan den 24 augusti och 11 september har du också möjlighet att förtidsrösta. Om röstkortet har kommit bort eller om du inte har fått något kan du kontakta kontaktcenter.

Du måste visa legitimation

Alla som ska rösta måste visa upp giltig legitimation. Glöm därför inte att ta med dig ID-handling när du går och röstar. Detta gäller både vid förtidsröstning och vid val i vallokal på valdagen. Du kan också styrka din identitet genom att låta någon annan gå i god för din identitet. Då måste den som går i god visa sin ID-handling. Eller så kan man vara känd av röstmottagaren.

Förtidsröstningsställen och vallokaler

I menyn till vänster hittar du kommunens förtidsröstningslokaler samt vallokaler. Du kan rösta i vilken förtidsröstningslokal du vill i hela landet. I vallokal kan endast den som tillhör valdistriktet enligt folkbokföringen rösta. Vilket valdistrikt du tillhör ser du på ditt röstkort.

Sidan uppdaterades senast: