Gislaveds kommun logotyp

Det som förstörs kostar för oss alla

Senast uppdaterad 28 juni 2024

Skadegörelse på kommunala fastigheter kostar mycket pengar årligen, pengar som istället kunde användas till förbättringar och utveckling. Det är vårt gemensamma ansvar att ta hand om våra lokaler och skapa en trygg miljö.

Den senaste tiden har det tyvärr förekommit skadegörelse på flera av våra kommunala fastigheter, exempelvis på förskolor och skolor. Det handlar bland annat om sönderslagna fönsterrutor och annat sabotage som skadar vår gemensamma trivsel och skapar oro.

Onödiga kostnader som hade kunnat gå till annat

Skadegörelse kostar mycket pengar varje år. Bara i år har kommunen hittills lagt cirka 800 000 kronor på att reparera skador från skadegörelse. Krossade fönsterrutor på skolor är en av de största utgifterna. Pengarna som läggs på att åtgärda och förebygga skadegörelse är pengar som skulle kunna användas till andra saker som gynnar alla invånare.

Du som vårdnadshavare är viktig i det förebyggande arbetet

Skadegörelse och nedskräpning förekommer året runt, men risken ökar under sommaren och en del av skadegörelsen står ungdomar för. Det är därför viktigt att kommunen tillsammans med dig som är vårdnadshavare skapar förebyggande insatser, så som att vi håller koll på var ungdomarna är någonstans. Vi behöver också uppmuntra dem till att ta ansvar för våra gemensamma lokaler och utrymmen.

Så jobbar kommunen

Om du har möjlighet, gå gärna även du som vårdnadshavare en promenad för att finnas ute som en trygg vuxen. Ser du något misstänkt eller vet om skadegörelse som pågår, tveka inte att rapportera det till polisen.

Anmäl skador

Upptäcker du att något är trasigt vid en kommunal fastighet? Lämna gärna en felanmälan så att vi kan åtgärda skadan.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Besök och telefon

Måndag

09.00-15.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

11.30-12.30

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.