Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan

Så är det att bo på ett vård- och omsorgsboende

Om dina behov av vård och omsorg är så stora att du inte längre kan bo kvar hemma kan du få flytta till ett boende med personal dygnet runt, ett så kallar vård- och omsorgsboende.

På ett vård- och omsorgsboende finns plats både för personer med demenssjukdom och för personer som behöver omsorg och omvårdnad dygnet runt.

På boendet arbetar vårdbiträden, undersköterskor, aktiveringspersonal och enhetschef. Det finns även tillgång till sjuksköterska, demenssköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. Läkare finns tillgänglig via avtalad vårdcentral. Ingen personal får tala om dina privata förhållanden med någon utomstående.

Om vård- och omsorgsboende

Egen kontaktperson

När du flyttar in får du en personlig kontaktperson. Kort efter att du har flyttat in, bjuder kontaktpersonen in dig till ett välkomstsamtal. Närstående får gärna delta fysiskt eller digitalt.

Vi vill också gärna veta mer om dig och dina vardagliga rutiner. Det är kontaktpersonen som tillsammans med dig skriver din genomförandeplan. Du kan berätta om hur du önskar hur ditt stöd och din hjälp utförs. Det kan vara om personlig omvårdnad, kommunikation, förflyttning, städning, utevistelse eller tid för samtal eller aktivitet med kontaktmannen. Du kommer att uppmuntras till vardagsrehabilitering.

Dina anhöriga

Du kan ta emot besök när du vill. Dina anhöriga är alltid välkomna att delta i din omvårdnad. I första hand är det alltid anhöriga som ska följa med dig till läkarbesök, tandläkarbesök, fotvård och liknande. Det är också du, anhöriga eller god man som ansvarar för att köpa till exempel kläder och hygienartiklar. Din frisör och fotvårdsterapeut är välkomna till boendet.

Du och dina nära får gärna komma med tips och idéer på aktiviteter som vi kan göra på boendet. Prata med enhetschefen på om du har idéer eller om någon vill engagera sig som volontär för en aktivitet.

Måltider

Måltiderna på vård- och omsorgsboendena ska vara näringsriktiga, vällagade och omtyckta av så många som möjligt. Vi erbjuder frukost, lunch, fika, kvällsmat och ett senare kvällsmål.

Vi erbjuder också något att äta eller dricka för den som vaknar på natten så att det inte går för lång tid mellan dagens sista och första mål. Det finns alltid tillgång till något att äta för den som vill ha det, när som helst på dygnet.

Aktiviteter

Vi vill att du ska ha en meningsfull vardag utifrån dina intressen. Därför erbjuder vi gemensamma dagliga aktiviteter och social samvaro. Det kan till exempel vara utevistelse, musikkvällar, spadagar och bingo. Vi har också individuella aktiviteter som är utformade efter varje boendes behov.

I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng med madrass, täcke, kuddar och sängkläder. Även handdukar och badlakan ingår. Har du hjälpmedel hemma ska du ta med dem till ditt nya boende. I övrigt möblerar du med dina egna möbler och tillhörigheter så som du själv vill ha det. I lägenheten finns också en liten köksdel med kylskåp och diskho.

Det finns gemensamma utrymmen för måltider och samvaro. Det finns också större lokaler för sociala aktiviteter som annonseras i förväg. Mindre aktiviteter sker mer spontant.

Om du vill flytta till ett vård- och omsorgsboende ansöker du om det hos kommunens biståndshandläggare via E-tjänsten. Det görs då en utredning och din ansökan beviljas eller avslås baserat på ditt behov.

Här kan du läsa mer om hur det går till att ansöka om ett vård- och omsorgsboende

Här kan du se en film som förklarar hur du ansöker om ett boende, och vad syftet med de olika boendeformerna är.

Du som bor på ett vård- och omsorgsboende betalar för hyra, mat, omvårdnad.

Fastigheterna som kommunen driver vård- och omsorgsboende i ägs och underhålls av kommunens bostadsbolag AB Gislavedshus. Det är också de som fastställer hyran för ditt boende. Vad hyran blir varierar, det beror på boendet och bostadsytan.

Avgiften för omvårdnad och service fastställs utifrån dina personliga ekonomiska förhållanden.

För maten betalar du en fast avgift. Om du är frånvarande mer än 24 timmar reduceras denna avgift enligt särskilda regler.

Du måste själv informera om ändrade förhållanden som sker under året och som kan påverka. Du tecknar din egen hemförsäkring om du så önskar.

Här kan du läsa med om avgifter inom vård- och omsorg

När du har blivit beviljad plats på ett vård- och omsorgsboende är kommunen skyldig att erbjuda dig en lägenhet vid något av kommunens vård- och omsorgsboenden inom tre månader.

När du ansöker så har du kanske önskemål om vilket boende du vill flytta till. Vi försöker tillgodose dina önskemål om det är möjligt. Blir du beviljat ett boende så erbjuds en bostad som är ledig och som motsvarar dina behov.

Erbjudandet kommer från ansvarig enhetschef för det aktuella boendet. Från det att du har fått erbjudandet har du två dagar på dig att lämna svar om du tackar ja eller nej till erbjudandet om lägenhet.

Om du befinner dig på korttidsplats och tackar nej till vård- och omsorgsboende får du återgå till hemmet med hemtjänstinsatser.

Inflyttning

Tillsammans med enhetschefen på det aktuella boendet kommer ni överens om en dag för inflyttning, som ska ske inom en vecka om du vistas hemma. Om du vistas på en korttidsplats, så ska flytt ske så snart lägenheten är inflyttningsklar.

Lägenheten bör vara möblerad utifrån ditt omvårdnadsbehov men också med hänsyn till personalens arbetsmiljö. Det handlar till exempel om att minska risken för att snubbla på mattor och sladdar. Tänk också på att ha en god belysning i lägenheten.

Du använder dina privata kläder. Om personalen ansvarar för tvätten ska kläderna och ditt linne tåla maskintvätt 40 grader, och vara märkta med ditt namn. Du kan till exempel märka kläderna med en textilpenna eller med en etikett. Samtliga kläder och linnen ska vara synligt märkta med ditt namn redan när du flyttar in. Boendet tvättar inte kläder eller övriga textilier som kräver specialtvätt, som till exempel ull eller siden.

Du ansvarar själv för dina värdesaker som du förvarar i din lägenhet. Du kan få hjälp av din kontaktman att föra kassablad över kontanter max 1000 kr. I de fall som du behöver hjälp med din ekonomi, kan dina anhöriga hjälpa dig med det. Du kan också ansöka om god man.

Avflyttning

Uppsägningstiden är 10 dagar vid dödsfall. Kontraktsinnehavaren ansvarar för flyttstädning och att lämna tillbaka nycklarna till administratören eller enhetschefen på boendet.

Vid uppsägning av hyreskontraktet av annan anledning än dödsfall eller bostadsbyte till annat vård- och omsorgsboende i kommunen är uppsägningstiden 3 månader.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.