sprayburkar och böcker i en rosa verktygslåda

Konst

Kulturarbetet i kommunen sker i samarbete mellan flera av kommunens verksamheter men även med näringslivet och föreningar. I de olika samhällerna finns det flera offentliga konstverk att se. Läs mer om konstverken här på sidan.

Gislaveds konsthall

Gislaveds konsthall är en brygga mellan internationell, nationell och lokal konst. Vi bjuder på både utställningar och deltagande med ny samtidskonst i fokus. Oavsett ditt intresse eller om du utövar konst kan vi garantera dig ett intressant besök i konsthallen.

Samtidigt med utställningarna är konsthallen också en verkstad som producerar konst tillsammans med verksamma konstnärer och amatörer. Offentliga utsmyckningar, nya verk i utställningar eller workshops med möjlighet att både utvecklas och prova något nytt kan du vara med och påverka.

Konst i vården

För demenssjuka på äldreboenden erbjuds målarstunder och konstpaus som ger dem välmående genom konst och skapande. Sedan 2017 träffas ett gäng pensionärer på Hestragården för att måla, detta ledde till utställningen En resa genom färg.

-Jag har mött många modiga och nyfikna äldre (flest kvinnor), som tagit sig an måleriuppgifterna på största allvar. Under träffarna har fantastiska samtal och diskussioner uppstått om konst men också om att vara människa och kvinna, berättar konstpedagogen Eva Olsson.

Under våren 2016 startades ett samarbete mellan Gislaveds konsthall och Blomstervägens demenscentrum. Bilder och skapandet stimulerar och väcker minnen som leder till samtal om händelser de varit med om. Det kravlösa skapandet som fokuserar på det friska ger tid åt reflektion och kan vara meditativt, vilket ger en känsla av vila i skapandet.

Sidan uppdaterades senast: