Gislaveds kommun logotyp

Direktkontakt

Gislaveds konsthall
Telefon: 0371-813 84

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt
Gör en felanmälan

Konst

Upplev konsten i kommunen dels via Gislaveds konsthall men även genom de offentliga konstverken som finns utplacerade på orterna.

Gislaveds konsthall

Gislaveds konsthall är en brygga mellan internationell, nationell och lokal konst. Vi bjuder på både utställningar och deltagande med ny samtidskonst i fokus. Oavsett ditt intresse eller om du utövar konst kan vi garantera dig ett intressant besök i konsthallen.

Samtidigt med utställningarna är konsthallen också en verkstad som producerar konst tillsammans med verksamma konstnärer och amatörer. Offentliga utsmyckningar, nya verk i utställningar eller workshops med möjlighet att både utvecklas och prova något nytt kan du vara med och påverka.

Här presenteras konstutställningar, föreläsningar och videovisningar med aktuella teman. Läs mer om olika samarbeten konsthallen gör med andra aktörer.

För demenssjuka på äldreboenden erbjuds målarstunder och konstpaus som ger dem välmående genom konst och skapande. Sedan 2017 träffas ett gäng pensionärer på Hestragården för att måla, detta ledde till utställningen En resa genom färg.

Jag har mött många modiga och nyfikna äldre (flest kvinnor), som tagit sig an måleriuppgifterna på största allvar. Under träffarna har fantastiska samtal och diskussioner uppstått om konst men också om att vara människa och kvinna, berättar konstpedagogen Eva Olsson.

Under våren 2016 startades ett samarbete mellan Gislaveds konsthall och Blomstervägens demenscentrum. Bilder och skapandet stimulerar och väcker minnen som leder till samtal om händelser de varit med om. Det kravlösa skapandet som fokuserar på det friska ger tid åt reflektion och kan vara meditativt, vilket ger en känsla av vila i skapandet.

Konst på offentliga platser

I kommunen finns konst placerad på olika offentliga platser. Läs mer och se bilder på konstverken genom att klicka på rubriken.

Offentlig konst i Anderstorp

skulptur utomhus i sten

Skulpturen som är gjord i brons står vid torget på Storgatan och symboliserar omtanke och det det svåra i att överbrygga olikheter mellan både länder och människor. Genom en ekonomisk gåva till kommunen från Ernst Bengtsson och Anna Johansson, Anderstorp kom skulpturen på plats. Konstnären är bland annat representerad i Aneby, Eksjö, Jönköping och Värnamo.

Offentlig konst i Burseryd

Skulpturen stals sommaren 2012 men är återskapad av modellmakaren Bengt Holmén och Ekbergs Metallgjuteri AB i Reftele och står åter på torget. Skulpturen är gjord i aluminium med en bronslackering.  Det enda man haft att tillgå under arbetets gång är några få fotografier över skulpturen, då inga skisser eller modeller finns av originalskulpturen.

skulptur på ett torg med cyklar på ett berg

Offentlig konst i Gislaved

Vill du lära känna konsten på offentliga platser rekommenderar vi en promenad. Här kan du hitta de olika tätorternas konstverk. Till din hjälp kan du skriva ut kartan med medföljande beskrivning av alla konstverken.

Skulpturen som är gjord i brons och i naturlig storlek står på Stortorget. Hon representerar trygghet, det enkla och det jordnära. Projektet "Den Svenska Tanten" startade 1995 och har sedan dess inspirerat till nya uttryck och konstverk på temat. Konstnären är bland annat representerad i Jönköping, Malmö och Växjö.

skulptur i form av en tant med handväska på ett torg framför ett grått, stort hus

Stjärnhimlen över Gislaved, Nissans mörka vatten och trädstammarna i skogen inspirerade konstnären Ebba Bohlin att skapa rondellkonstverket Stjärnfall. Stjärnfall täcker en yta av nästan 3800 kvadratmeter och består av 125 stycken sex meter höga pelare i borstat, rostfritt stål. Pelarna står på återvunnen asfalt.

Inspirationskällor är den gnistrande stjärnhimlen ovanför sommarstugan i den småländska skogen, Gislaveds industrihistoria invid Nissan i allmänhet och tråddragning i synnerhet, barndomens sagor tolkade av John Bauer, Länsstyrelsens Natura 2000-satsningar i Gislaved med omnejd.

Jag har låtit stjärnhimlen ovanför Gislaved stråla ner i rondellen. Vidare har jag valt att arbeta med en återspegling av landskapet runtom. Samtidigt har jag ambitionen att lyfta platsen till att utstråla också något helt annat, som kanske upplevs som urbant, jag brukar kalla det en ufo-kvalitet.

Placeringen av stolparna är dynamisk och skapar en spännande rytm som framhävs då den ses ur ett fordon som rör sig runtom. Öppningen, "gatan" rakt igenom accentuerar tätheten i de övriga partierna. Konstnärliga ställningstaganden jag gjort har handlat mycket om skala, materialitet och rörelse - dagsljus och artificiellt ljus.

Läs mer om konstverket på konstnärens hemsida.

en rondell med ett konstverk i form av höga pinnar

Foto: Jean-Baptiste Beranger

Skulpturen som är gjord i brons står på Musiktorget och utgår från dans och musik. Verket kan ses som ett uttryck för bygdens energi, kreativitet och framåtanda. En viktig del i konstnärens skapande är kontakten med musiken, ofta arbetar hon på samma sätt som en improviserande musiker. Konstnären är bland annat representerad i Sollentuna och Värnamo.

en skulptur som dansar på ett asfalterat torg

Skulpturparet är gjort i betong och står utanför Gislaveds konsthall. Verket är en studie av rörelse i rummet, mot ett uttalat avstånd. Konstnären är bland annat representerad i Eksjö och Jönköping.

en räfflad, hög sten i en grön park

Skulpturen som är gjord i röd granit står på Gullviveskolans skolgård och har inristade namn från olika länder. Verket symboliserar en budkavle som går mellan människor från alla delar av världen. Budkavlen var ett föremål som främst användes under medeltiden för att kalla samman människor, den bestod av ett runt trästycke där tecken ristades in för att visa vem som skickat den och i vilket ärende den sändes. Konstnären är bland annat representerad i Växjö.

staty av en budkavel på en lång och hög sten med namn i ingraverat

Skulpturen är gjord i rostfritt syrafast stål och står i Kommunparken. Konstnären har utforskat pyramidformen, kristallen och obelisken så att nya former bildas däremellan. Spelet mellan belysta delar till exempel reflexer från dagsljus eller starkt solsken och skugga ger skulpturen olika utseenden under dygnets timmar. Konstnären är bland annat representerad i Alingsås, Göteborg, Skara och Skövde.

en staty i form av iskristall i en park

Skulpturen är gjord i gnejs och står på Järntorget. Verket symboliserar en man och en kvinna. De delar ett liv, söker närhet och ger varandra kraft. Verket kom på plats genom ett samarbete mellan Gislaveds kommun och HSB. Konstnären är bland annat representerad i Emmaboda och Kalmar.

staty i sten med mjuka former

Konstnärsfamiljens hund Puckie är avportträtterad i brons och sitter i korsningen Köpmangatan/Södergatan. Hon var å ena sidan den förtrogne som lydde sin herre, å andra sidan den självständiga som emellanåt bara gjorde det som föll henne in. Konstnären är bland annat representerad i Stockholm och Östersund.

staty på en hund på ett torg

Bysten är gjord i granit och finns vid ingången till Gislows dagcenter. Konstnären är bland annat representerad i Falkenberg och Varberg.

Staty på en kvinnlig byst

Reliefen är gjord av brons och finns i Kyrkparken. Verket består av fyra delar som visar vinter, vår, sommar och höst. Konstnären är bland annat representerad i Falkenberg och Halmstad.

fyra platta stenar med olika motiv på

Skulpturen är gjord i brons och är Gislaveds första offentliga konstverk. Verket står i Kyrkparken och är en klassisk skulptur av en man och en kvinna, där näcken med sin violin står för underhållningen i visans form. Verket donerades av Thure Mårtensson som var VD vid AB Cellulidindustri. Skulpturen finns även vid Smålands Nation i Uppsala. Konstnären är bland annat representerad i Borås, Jönköping, Nässjö och Uppsala.

skulptur av ett par i en damm med en fiol i en park

Offentlig konst i Hestra

Skulpturen som står på torget består av stenar från trakten, bl.a. från Isaberg och den gamla lastkajen i Hestra. Samhällsföreningen gav uppdraget till konstnären isamband med att torget gjordes om.

en stor sten med vatten som rinner ur den på ett torg

Offentlig konst i Reftele

Skulpturgruppen står på Ölmestadskolans skolgård. Verket består av ett objekt i brons, ett äldre fundament i sten som arbetats om och en nu målad soltrappa. Konstnären har använt konstgräs för att binda samman nya och gamla delar till en helhet.
Tribun betyder estrad, scen, talarstol eller upphöjd plats och tanken är att verket ska användas för samling och samtal.
Konstnären är bland annat representerad i Braås, Eslöv, Farsta, Järfälla och Örebro.

Skulptur av en glänsande blobb som står på en skolgård

Skulpturen är gjord i brons och står på torget som en symbol för ortens historia som en utpräglad jordbruksbygd. Konstnären är bland annat representerad i Sandviken och Tranås.

skulptur av hästar i sten som står brevid varandra i en grön park

Skulpturen är gjord i brons och står utanför Ölmestadskolan. Konstnären är influerad av den fransk-klassiska traditionen. Skulpturen är en gåva från fabrikör Göte Skogsfors. Konstnären är bland annat representerad i Stockholm och Växjö.

skulptur av en naken kvinna som ligger ner

Offentlig konst i Smålandsstenar

Skulpturen är gjord i brons och står på Strandnäs förskolas tomt. En mor lutar sig fram för att skapa ett skyddsrum åt barnet, ett motiv konstnären ofta återkommer till. Konstnären är bland annat representerad i Kristianstad, Stockholm och Värnamo.

Skulptur i sten av en kvinna som står framåtlutad

Skulpturen, en spiral som stiger mot skyn är gjord i rostfritt stål och står i rondellen i centrala Smålandsstenar. Skulpturen är en gåva från Lions Club. Konstnären är bland annat representerad i Limmared.

En skulptur som är formad som en glänsande tornado, stående i en rondell.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.