Tre tjejer som ligger på golvet och kramas i färgglada kläder

Teater

I Gislaveds kommun finns det en lång tradition av teaterskapande. Är du intresserad utav teater kan du anmäla dig till Scenverkstans grupper. Men det finns även flera teaterföreningar som du kan engagera dig i beroende på intresse.

Scenverkstan

Scenverkstan

Scenverkstan bedrivs av kulturförvaltningen och har kurser i dramalek, improvisation och teater. Kurserna vänder sig till barn och ungdomar i åldrarna 7 år upp till vuxna. Verksamheten arbetar med grupputvecklande drama där man tar hjälp av sceniska medel och teaterföreställningar inför publik.

Årligen skapar grupperna på Scenverkstan fem till sex produktioner utifrån aktuella teman – allt från mobbning, kärlek och drömmar till genus eller artificiell intelligens. Traditionella uppsättningar har också gjorts, bland annat Romeo och Julia, Dracula, Väntarna, Alice i underlandet och Askungen.

Basen för Scenverkstan är Dramasalen i Glashuset Gislaved, men det spelas även på andra platser i kommunen och vid enstaka tillfällen på turné i andra kommuner.

Samverkan

Scenverkstan samarbetar med bibliotek, äldreboenden, gruppboenden, förskolor, grundskolor och särskolan i kommunen samt med Värnamo kulturskola. Gästpedagoger och professionella föreläsare håller i workshops inom improvisation, teatersminkning, kroppsspråk, clownteknik, scenframställning och kreativt skrivande.

Teater Ta-da! är en interaktiv dramapedagogisk verksamhet som vänder sig till de allra minsta barnen i förskolegruppen eller med en förälder/närstående vuxen. Teater Vilja är en teatergrupp anpassad för människor med funktionsvariationer.

De senaste två åren har ett projekt genomförts i samarbete med Region Jönköpings län. Det mynnade ut i teaterföreställningar om psykisk hälsa. Innehållet i föreställningarna tolkades kreativt av Scenverkstan från folkhälsoenkäten Ung. Undersökningen är baserad på ungas mående och genomförs var tredje år.

Anmälan till kurser

Anmälan till kurserna sker läsårsvis.

en nunna som tittar på ett kors

Ur föreställningen Romeo och Julia

Inställd teaterverksamhet under Covid-19

Kulturförvaltningen har tagit beslut om att samtliga kurser på Scenverkstan avslutas för vårterminen, fr.o.m. måndagen den 23 mars. Undantag är gruppen teaterimprovisation för vuxna. Som en följd av beslutet ställs även vårens föreställningar Drömhotellet, Lägret och The Chanse in. Anledningen är den ökade smittorisken vid fysisk beröring och nära kontakt, vilket är väldigt svårt att undvika i samband med dramaverksamhet. För mer information hör av dig till Scenverkstan.

Vet du att

… Scenverkstan har funnits i över 20 år och har tidigare kallats Teaterverkstan och Teatergruppen KUF:arna?

… du kan vara med i någon av grupperna även om du inte vill stå på scen och framträda? Du kan fördjupa dig i scenografi, dramatiskt skrivande, sufflering, ljud och ljus eller mask och kostym.

… många som deltagit berättar om en personlig utveckling med ökad kreativitet, förbättrat samarbete eller ökat mod att våga stå inför publik?

… du kan kontakta Scenverkstan om du behöver coachning kring din audition till teaterskolan eller om din amatörteatergrupp vill ha konstruktiv återkoppling på er föreställning?

Lokala amatörteaterföreningar

Lokala amatörteaterföreningar

I samband med teaterspelet Teaterresan - en resa i Västbo tider bildades flera teaterföreningar. Till dessa hör Teaterstöparna i Valdshult, Ölmestad Reftele Amatörteaterförening och Anderstorps Teaterförening.

Gislaved - Värnamo Teaterförening

I vår region finns det också möjligheter att se och uppleva professionell teater. Gislaved - Värnamo Teaterförening erbjuder teaterföreställningar med bland annat Riksteatern, Smålands Musik och Teater (SMOT), samt fria teatergrupper.

Sidan uppdaterades senast: 2020-09-29