Gislaveds kommun logotyp
Ett foto på fem människor som sitter i en paneldebatt.

Viktoria, sittandes längst till höger i bild, i en paneldiskussion med Nederländerna, Grekland och Storbritannien.

Gislaved representerat i Paris

Senast uppdaterad 20 mars 2024

Visste du att över 250 miljoner barn inte går i skola? Detta enligt statistik från UNESCO. Men hur ska man arbeta med detta?
Utbildningsförvaltningens elevhäloschef Viktoria Lundström var i Paris under Global Inclusive School’s forum den 12-15 mars. Vi tycker det är spännande att vara representerade på en stor världskonferens kring inkludering!

Under vecka 11, 2024, var det konferens i Paris på UNESCOs huvudkontor. Veckans tema var det globala målet: "Säkerställa en inkluderande och likvärdig utbildning av god kvalitet och främja livslångt lärande för alla” (nr 4).

Bild på Viktoria framför en staty.

Viktoria Lundström.

– På konferensen var vi över 140 länder med totalt 400 deltagare. Det var en otrolig känsla att få vara en del av allt detta. I många länder finns inkludering som begrepp i skollag och läroplaner plus att det finns chefstjänster med fokus på inkludering. Deras uppdrag är att säkerställa en inkluderande miljö, berättar Viktoria.

AI-rektor

En paneldebatt under konferensen handlade om hur man kan använda Artificiell Intelligens tillsammans med specialpedagogiska insatser.

–Där tyckte jag att det var väldigt intressant att företaget TAL har ett digitalt verktyg som skolorna i Kina, och snart även Europa kan nyttja. Verktyget är utformat, i dagsläget, för engelsktalande inom ämnet matematik. Det var också en oerhört spännande nyhet att Cottsmore skolor har en AI-rektor som stödjer och underlättar underlag för administrativa beslut, säger Viktoria.

Du hittar mer information om AI-rektorn på Tech times webbplats.

Ett foto på ett låtsas-träd.

Önsketräd; Här fick deltagare på konferensen hänga upp löv med sina önskningar gällande inkludering för världens barn, elever och ungdomar.

Salamanckadeklarationen

Veckan inleddes med en invigning av Salamanckadeklarationen som firar 30 år i år. Salamanckadeklarationen antogs den 10 juni 1994 i Salamanca i Spanien. 300 deltagare som representerade 92 regeringar och 25 internationella organisationer deltog. Man träffades för att skapa en överenskommelse om att elever i behov av särskilt stöd skulle få en utbildning tillsammans med andra barn i sin egen miljö. Hela Salamancadeklarationen handlar om hur man på bästa sätt ska anordna undervisning för elever i behov av särskilt stöd.

Bild på mäniskor som sitter kring ett runt bord.

En bild från en av dagarna.

Helena Wallberg

Med på konferensen fanns också Helena Wallberg, gymnasielärare och fil. Mag. i specialpedagogik. Hennes upplevelser av konferensen kan man läsa vidare om på hennes blogg; Specialpedagogen.

Foto på en kvinna.

Helena Wallberg.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.