Gislaveds kommun logotyp
Ett foto på Elida vid sin dator.

Elida Barkman lägger sista handen vid DigiMagi.

Här skapas DigiMagi!

Senast uppdaterad 10 april 2024

Hur kan man nå ut till fler pedagoger och där igenom även elever, med digitala nyheter eller revolutionerade hjälpmedel? Läs hur IKT-pedagog Elida Barkman har hittat en av vägarna.

I början på varje månad dimper nyhetsbrevet DigiMagi ned hos pedagogerna i Gislaveds kommun, självklart i digital form. Det har funnits sedan november 2023 och är fullt med digitala tips och tricks. Det var kommunens IKT-pedagog, Elida Barkman, som kom på iden och nu jobbar för fullt med att sprida tankar, nyheter, ideér, tips, tricks, hjälpmedel och annat matnyttigt.

– DigiMagi är kortfattad och lättförståelig med små tips för den digitala vardagen som är enkla att testa, säger Åsa, lärare i årkurs 4-6.

Ett foto på nyhetsbrevet för skola.

Den gula färgen signalerar att det är grundskolans nyhetsbrev.

Vad kan det innehålla?

Några av tipsen som funnits med i DigiMagi för skolan har handlat om bra funktioner i Microsoft 365.

Samla anteckningar digitalt i OneNote

I februari 2024 tipsade DigiMagi om funktioner i OneNote. Det ser olika ut hur mycket man använder OneNote ute på skolorna. Det är ett program där man kan samla sina anteckningar digitalt. Man kan även skapa en klassanteckningsbok där eleverna kan arbeta digitalt. Det möjliggör bland annat för läraren att följa elevens arbete och ge direkt feedback till eleven. Men det många inte vet är att Onenote erbjuder så mycket mer än det. DigiMagi tipsar därför om funktioner som att arbeta med bilder, utskriftsbilder, avancerad läsare, diktering och mycket mer. Till det månadsbrevet skapades även en instruktionsfilm på 9 min som visar dessa funktioner.

Skanna dokument med OneDrive

I mars 2024 tipsade DigiMagi om att man kan skanna whiteboardtavlor, dokument eller visitkort med hjälp av appen OneDrive. Ibland ser man att en lärare tagit ett foto på ett dokument eller en sida ur en bok och gett ut till sina elever. Många gånger blir det lite skuggor och ljus som reflekteras så att det ibland är svårt att få all text läslig. Med hjälp av appen OneDrive kan man skanna ett dokument. Det är lätt att redigera så att man får bort bakgrund och byta filter så att all text bli läslig. Det samma gäller Whiteboardtavlor. Många lärare behöver ta kort på det som skrivits under en lektion på tavlan. När man skannar med hjälp av appen så sparas det dessutom automatiskt i Onedrive och det är lätt att plocka fram för senare användning.

Ta del av filmen som visar hur du skannar dokument i OneDrive.

Hur föddes tanken om ett nyhetsbrev?

– Jag satt och scrollade en kväll i flödet på sociala medier och såg en annan IKT-pedagog som gjort ett nyhetsbrev och tänkte att, det där ska jag också göra! säger Elida.

Vi har under alla år jobbat med att dela med oss i Gislaveds kommun. Mottot "Sharing is caring" är gammalt och välanvänt – men det är fortfarande viktigt.

Foto på förskolans nyhetsbrev.

DigiMagi för förskolan.

ChatGPT döpte sidan

Hur kommer man på namnet till ett nyhetsbrev? Elida frågade helt sonika ChatGPT. I prompten skrev hon att det skulle bli ett nyhetsbrev som handlade om digitala tips och tricks till förskola och grundskola och som svar fick hon "DigiMagi".

– Jag tyckte att det var passande, det är ju när ett digitalt verktyg möter en pedagog som magi kan uppstå, ler Elida.

Går ut till både förskola och grundskola

DigiMagi är ett nyhetsbrev som finns både för förskolan och grundskolan.

– Med nyhetsbreven skapas det en systematik. Innan lades det ut tips då och då. Under en viss period kunde det komma väldigt många tips och andra perioder lite färre. Då var det lätt att missa information och tips på hur man kan arbeta digitalt. Jag har en förhoppning att med DigiMagi ska det bli lättare för pedagogerna att läsa och ta till sig tipsen. Dessutom blir det tydligare med ett för förskola och ett för grundskola, säger Elida.

Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefon

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Kontaktcenter har öppet för besök måndag 8-16, tisdag till fredag 9-16.

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.