
Elever, mentorer och rektorer är riktigt glada över vinsten.
Vinstregn över Ölmestadskolan
Senast uppdaterad 04 juni 2025
På Ölmestadskolan har eleverna haft fullt upp på sista tiden och deltagit i olika tävlingar. De har dessutom gjort fina insatser och vunnit både polisutmaningen och en matlagningstävling.
Polisutmaningen
Det kom en inbjudan om att vara med i Polisutmaningen och mentorerna Alexanra Bloch och Katarina Fällmark lät eleverna i årskurs 9 rösta om de ville vara med eller inte. Majoriteten ville vara med och man påbörjade arbetet i små grupper. Totalt arbetade 36 elever på mentorstiden med uppgiften. Varje grupp fick forma sitt eget resultat och sedan redovisade eleverna för varandra.
– Det var en ganska svår uppgift så vi var osäkra på om eleverna skulle vilja göra den och vilket material de skulle hinna få fram, berättar Katarina Fällmark.
Tanken med tävlingen var att få ungas perspektiv på gängkriminalitet. Eleverna undrade först: "Om inte polisen kan lösa detta, hur ska vi kunna göra det?" Men de jobbade på under mentorstiden och det fanns många väldigt bra förslag. Till slut röstade de om vilket bidrag som skulle skickas in.
Eleverna röstade
Det blev två grupper som fick lika många röster och de ombads att slå ihop sina kloka huvuden. Sagt och gjort: Ebba Liljedahl, Edith Bard och Hjalmar Johansson slog ihop och arbetade om sina förslag, och deras bidrag skickades in till tävlingen med bara en dag till godo. Totalt skickades 35 bidrag in och 770 elever deltog i tävlingen.

Mentorer Katarina Fällmark, Alexanra Bloch, rektor Christina Lindqvist och biträdande rektor Päivi Linde. Ebba Liljedahl, Edith Bard och Hjalmar Johansson.
– Tävlingen gick ut på att man skulle ta fram ett förslag på hur man kan förhindra rekrytering av unga in i gängkriminalitet, förklarar Edith.
Elevernas bidrag
Vårt förslag handlade om att rikta varierad information och anpassade aktiviteter till olika målgrupper. För de som är lite yngre vill vi att man ska informera mer om hur man kan hamna i gängkriminalitet. För de som är lite äldre tänker vi mer fokus på konsekvenser av gängkriminalitet.
Hjalmar, Edith och Ebba gjorde en marknadsundersökning bland högstadieelever för att få mer kött på benen. De började med att ställa fem frågor om gängkriminalitet, sedan en avslutande fråga: ”Skulle du flytta en väska för 500 kronor?”

– Vi blev förvånade när 70 % svarade ja på frågan om de skulle flytta en väska för 500 kronor, berättar Ebba.
Skapa medvetenhet
Då kände vi att ungdomar kanske inte är så medvetna och att det polisen behöver göra är att få informationen mer mottaglig, förklarade Edith. Om man är en 16-årig tjej, hur kan man då bli rekryterad? Har man fokus på målgruppen så kan informationen bli mer träffsäker.
Sju bidrag gick vidare till en final som hölls i Jönköping. Där fanns en jury som bestod av representanter från Länsstyrelsen, Länsförsäkringar och polisen. Varje bidrag fick några minuter på sig att presentera sitt bidrag framför juryn. Varje presentation fick också följdfrågor.
Märkeskläder eller fälgar?
Poliserna ställde bland annat följdfrågor till Hjalmar om märkeskläder. Hur reagerar man när någon på skolan plötsligt kommer med nya märkeskläder?
– Jag bryr mig inte så mycket om märkeskläder, men om någon skulle komma med nya fälgar skulle jag undra var pengarna kommer ifrån, berättar Hjalmar.
Det svaret hade poliserna inte räknat med, men det gav dem både nya perspektiv och ett leende på läpparna, skrattar Katarina.
Till slut lästes en motivering upp och det stod klart att det var eleverna från Ölmestadskolan som kammade hem första pris: en klassfest och prisutdelning på Jönköpings marknad, åka polisbil i kortege med blåljus och allt!

Strax innan eleverna fick åka poliskortege.
– Innan har man inte tänkt att man har någon chans att vinna, vi är ju från Reftele liksom, men nu inser man att det går att vinna även om man inte kommer från en storstad, ler Ebba.
Klassfesten hade man med alla elever i årskurs 9 på Isaberg med rodel och pizza. En riktigt härlig eftermiddag!
– Vi är så stolta, de stod och presenterade inför mängder av människor och darrade inte ens på rösten, berättar Alexandra.
– Det är tack vare Ulrika Gunnarsson, vår svensklärare. Hon har lärt oss hur man presenterar, förklarar Hjalmar.
Vill du se polisens reklamvideo för tävlingen kan du klicka här: https://youtu.be/7L2OfHZa-g0
Kockduellen
Dessutom var det kockduell under Gisledagarna då elever från Lundåkerskolan, Åsenskolan och Ölmestadskolan tävlade mot varandra.

Juryn Edis Vucikic, Vera Dimitrevska, Mikael Lundmark och Henrik Ekstrand. Eleverna Tyra Larsson, Alicia Aronsson och Svea Andersson.
Avslöjande av råvaror kvällen innan
Kvällen innan hade eleverna fått veta vilken råvara de skulle jobba med och vilka övriga ingredienser de hade tillgång till. Det var lax som stod på menyn och även tillbehör som matlagningsvin, fänkål, ris eller potatis.
I hård konkurrens kammade Alicia Aronsson, Svea Andersson och Tyra Larsson hem vinsten. Christina Ohliw kunde känna sig stolt som hemkunskapslärare för eleverna.
– En fantastiskt vällagad rätt och väldigt vackert upplagd, berättar Christina.

Vinnande bidraget längst till vänster; Lax med kokt potatis och vitvinssås.
Även juryn var imponerad av eleverna.
– En rätt som lätt kan serveras på vilken lunchrestaurang som helst, säger jurymedlem Mikael Lundmark.
Stolta rektorer
Rektor Christina Lindqvist och Päivi Linde berömde eleverna stort för sina fina insatser.
– Vi vet att vi har fantastiska elever på Ölmestadskolan, så vi är inte förvånade att de vann – men väldigt glada, ler Christina och Päivi.
Dessutom finns en stabil och trygg personal på skolan, vilket är en viktig del av grunden för en bra skolgång.