Dricksvatten

Dricksvatten av god kvalitet är avgörande för människors hälsa. I Gislaveds kommun får 83 % av invånarna sitt dricksvatten från allmänna (kommunala) anläggningar. De övriga har enskild vatten­försörjning. De flesta privata anläggningar är små och försörjer endast ett hushåll men det finns även sju större privata vattenanläggningar i kommunen.

Grundvattennivåer

Sveriges geologiska undersökning, SGU, sammanställer grundvattennivåer och jämför dem med normala nivåer för månaden. Aktuell information och nivåer hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Bli vattensmart!

  • Duscha kortare tid med snålspolande munstycke och stänga av vattnet vid intvålning. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
  • Stänga av vattenkranen under tandborstningen. Om kranen stängs av under tre minuter sparas närmare 36 liter vatten.
  • Undvika att bada i badkar. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.
  • Inte diska under rinnande vatten. Använd diskpropp eller en balja istället.Vid diskning under rinnande vatten i 10 minuter går det åt 120 liter vatten.
  • Fylla disk- och tvättmaskinerna innan de körs. Skölj inte av porslinet i onödan innan det ställs i diskmaskinen och använd gärna kortprogram. Diskmaskinen drar cirka tio liter vatten per disk och tvättmaskinen behöver cirka 50 liter vatten för en tvätt.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola ur kranen en stund för att få vattnet kallt. 12 liter sparar du om du låter bli att spola en minut för att få kallt vatten.
  • Samla regnvatten i tunnor för att vattna både trädgården och växter inomhus.
  • Inte fylla pool, badtunnor eller spaanläggning med vatten från ett kommunalt vattenverk, samfällighet eller egen brunn
  • Laga läckande toaletter och droppande kranar. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten. Ur en droppande vattenkran rinner det ut 15 000 liter vatten per år. 5 liter vatten per minut sparar du genom att byta till snålspolande duschmunstycken, kranar och toalettstolar.

Karta dricksvattenförsörjning

Fakta om kommunens dricksvattenförsörjning finns sammanställt i kartform. I kartan är det möjligt att visa olika delar av kommunen i detalj samt att välja vilken information som ska visas. Länk till karta med förutsättningar för dricksvattenförsörjning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Mer fakta om kommunens dricksvattenförsörjning finns i va-översikten Pdf, 1.6 MB..

Sidan uppdaterades senast: