Arbeta som röstmottagare

Nu söker vi efter personer som vill arbeta som röstmottagare på valdagen den 11 september.

Information om arbetet

Varje valdistrikt i kommunen har en vallokal. I en vallokal ska det alltid arbeta minst tre röstmottagare samtidigt. En av dessa ska vara ordförande eller vice ordförande, som fungerar som arbetsledare.

Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs på ett korrekt och tryggt sätt. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna. Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val.

Arbetet på valdagen börjar mellan 07.00 och 07.30 med att förbereda och ställa i ordning vallokalen inför röstningen som börjar klockan 08.00. Röstmottagarna jobbar i skift under dagen, och efter stängning klockan 20.00 hjälps alla åt att öppna och räkna rösterna - ett val i taget. Slutligen ska materialet packas ihop och lokalen ställas i ordning, innan röstmottagare kan gå hem. Arbetet kan pågå till efter midnatt.

Utbildning och ersättning

Alla röstmottagare måste gå en utbildning, som kommunen anordnar, för att få arbeta som röstmottagare. Som ersättning för arbetad tid på valdagen samt för utbildningstillfället får du ett skattepliktigt arvode.

Kvalifikationer

Arbetet ställer höga krav på noggrannhet samt förmåga att vara hjälpsam och serviceinriktad. Stor vikt läggs vid lämplighet för uppdraget.

Skicka intresseanmälan

Är du intresserad av att arbeta som röstmottagare på valdagen fyller du i dina uppgifter i e-tjänsten nedan, så kontaktar kommunen dig för mer information.

Sidan uppdaterades senast: