Gislaveds kommun logotyp

Kontaktcenter

Skicka e-post till kommunen (e-postmeddelanden blir en allmän handling)
Ring kontaktcenter på telefon: 0371-810 00

Felanmälan och synpunkter
Ställ en fråga
Lämna en synpunkt eller gör en felanmälan

Att börja förskolan

Ditt barn ska börja förskolan, vilket kan kännas spännande. Tveka inte att ta kontakt med oss som arbetar på förskolorna i kommunen. Vi berättar gärna om våra verksamheter och svarar på de frågor du har.

En ny tid väntar, både för ditt barn och för dig som förälder

Vi arbetar varje dag för att alla barns tid på förskolan ska vara lekfull, rolig, trygg och lärorik. Förskolan erbjuder en god pedagogisk utbildning där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet och utgår från förskolans läroplan.

Nedan har vi samlat lite vanliga frågor och svar om att börja förskolan

När ditt barn ska börja på förskolan kan introduktionen se olika ut på förskolorna. Introduktionsperioden sker i samråd med dig som vårdnadshavare och personal på förskolan, vi ser både till ditt och barnets behov. Du är tillsammans med ditt barn på förskolan under delar av introduktionen. Räkna med att introduktionen tar cirka två veckor. Avgift betalas från första introduktionsdagen.

Öppettiderna på förskolorna kan variera en del då vi planerar dem efter barnens vistelsetider. Även personalens scheman planeras efter barngruppens scheman. Barnens scheman bygger i sin tur på vårdnadshavares tider.

Grunden för barnets schematid på förskolan utgår från vårdnadshavares arbets-, studie- och restider. När du är ledig är barnet ledigt!

Barn där vårdnadshavare är föräldralediga eller arbetssökande erbjuds att gå 15 timmar per vecka. Tiderna är måndag till torsdag klockan 8.30-12.15.

Har du schemalagd arbetstid utanför ordinarie verksamhets öppettider så finns helg- och nattomsorg på Tallens förskola i Gislaved, på avdelning Nattljus.

När du kommer till förskolan tar du alltid kontakt med någon av förskolans personal så att vi vet när du lämnar/hämtar ditt barn. Det är viktigt att du lämnar och hämtar ditt barn enligt gällande schematider. Om du av någon anledning får ändrade tider eller att barnet inte ska komma till förskolan ska du meddela det. Meddela även om det är någon annan än vårdnadshavare som ska hämta.

På förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål, vilket ska motsvara cirka två tredjedelar av den energi som barnet behöver under en dag. Förskolans mat följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi använder ekologiska varor i stor utsträckning och i kommunen finns ett beslut att 45 % av de råvaror som köps in ska vara ekologiska. Behöver ditt barn specialkost? Prata med personalen för att få reda på vad som går att lösa.

Det är bra att vänja barnen hemma med fast föda innan det börjar förskolan, så det inte blir så stor skillnad när de börjar äta mat på förskolan.

På grund av allergier är det förbjudet att ta in nötter, mandel och sesamfrö på förskolan. Undvik gärna parfymer och starka dofter.

På de flesta förskolorna sover barnen efter lunch, vid behov kan barnen även sova på förmiddagen. Barnet får gärna ta med trygghetssaker som napp, gosedjur, gosefilt hemifrån.

På förskolan är vi ute mycket, ibland flera gånger om dagen. Därför behöver ditt barn ha ytterkläder som passar för alla väder. Exempelvis: regnkläder, stövlar, vantar, mössa, overall och så vidare. Det är även viktigt att det finns kläder för ombyte på barnets hylla. Exempelvis: tröja, trosor eller kalsonger, strumpor, byxor med mera.

Tänk på att barnet har kläder utan snoddar och luvor då de lätt kan fastna i olika lekredskap.

Då det på förskolan finns många barn och personal, så finns det även många olika virus och bakterier.

Förskolan följer ”Hygienråd till förskolan”, utarbetade av Region Jönköpings län, och rekommendationer i regionens vårdguide 1177.se.

I de flesta fall brukar vi tillåta att friska syskon får komma till förskolan även om du som vårdnadshavare är hemma med ett sjukt barn.

Riktlinjer för när barnet ska vara hemma:

  • När barnet är så trött och hängigt så att det inte orkar med de vanliga aktiviteterna på förskolan.
  • När barnet har feber. Barnet ska vara hemma ett feberfritt dygn innan det kommer tillbaka till förskolan.
  • När barnet har magsjuka med kräkningar och/eller diarré. Barnet kan komma tillbaka till förskolan när det har ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré under 48 timmar.
  • När barnet har en smittsam sjukdom. Vid antibiotikabehandling kan barnet komma tillbaka till förskolan efter 48 timmar.
  • När barnet har ögoninfektion och ögonen är så variga och kladdiga att man regelbundet måste torka eller tvätta dem och barnet är påverkat av ögoninfektionen.

Förskolan har Vklass som plattform för att kommunicera schema, nyheter och händelser med vårdnadshavare. Den dagliga kontakten vid hämtning och lämning är ett bra tillfälle att stämma av hur barnet mår och hur dagen har varit. Tveka aldrig att höra av dig eller ställa frågor.

Det är viktigt att förskolan alltid kan nå dig som vårdnadshavare vid eventuell händelse. Se därför till att de kontaktuppgifter som förskolan har till dig alltid är aktuella i Vklass.

Det finns specialpedagoger kopplade till varje förskola. Deras funktion är att vara ett pedagogiskt stöd för avdelningspersonalen, både när det gäller förskolans verksamhet, barngruppen och enskilda barn. De besöker regelbundet förskolorna för att kunna arbeta för att alla barn ska utvecklas och må bra. Om förskolan vill utreda ditt barn eller göra en handlingsplan kontaktas du alltid i förväg. Specialpedagogerna samverkar med barnhälsovården.

All personal, både tillsvidareanställda och vikarier, som jobbar inom förskolan har tystnadsplikt och har skrivit på ett sekretessavtal. Tystnadsplikt gäller även elever som gör praktik på förskolan.

Vid misstanke om att barn far illa är personalen på förskolan skyldiga att anmäla det till socialtjänsten i kommunen. Personal är också skyldig att lämna uppgifter som kan ha betydelse för socialtjänstens utredning. Vid orosanmälningar undersöker socialtjänsten barnets behov av stöd och hjälp.

Gislaveds kommun har en kollektiv olycksfallsförsäkring för elever, barn, ungdomar och vissa andra grupper. Försäkringen gäller endast vid olycksfall och inte vid sjukdom. Försäkringen gäller utan självrisk.

Det är du som vårdnadshavare som vid olycksfall ska anmäla till försäkringsbolaget. På kommunens webbplats gislaved.se kan du läsa mer om
försäkringen. Där hittar du också kontaktuppgifter till försäkringsbolaget.

Personalen på förskolorna ska ha möjlighet till gemensamma utvecklingsdagar. Därför stänger förskolan två dagar per termin. Kan du absolut inte ordna tillsyn dessa dagar så erbjuds ditt barn plats på en annan förskola i kommunen.

Information om kommande utvecklingsdagar finns på kommunens webbplats gislaved.se

Under semesterperioden och storhelger samarbetar förskolorna i kommunen. Det kan innebära att det inte är din ordinarie förskola som har öppet.

Mer information om vilka regler som gäller i förskolan hittar du på sidan regler för förskolan.

Fråga personalen eller rektorn på den aktuella förskolan. Du hittar kontaktuppgifter på respektive förskolas webbsida. Du kan även kontakta kommunens kontaktcenter på 0371-810 00, de kan sedan lotsa dig vidare till rätt person.

Sidans innehåll senast uppdaterat:

Saknar du någon information på denna sida, eller om du har någon synpunkt på hur vi kan förbättra den vill vi gärna veta det. Dela med dig av dina tankar genom att fylla i formuläret.



Annat innehåll du kanske är intresserad av

Hitta på sidan



Kontakta kommunen

När du inte kan lösa ditt ärende genom vår webbplats är du välkommen att kontakta oss. Du kan ringa, skicka e-post eller fysiskt besöka oss.

Öppettider i kontaktcenter

Telefontider

Måndag

08.00-16.00

Tisdag

09.00-15.00

Onsdag

09.00-15.00

Torsdag

09.00-15.00

Fredag

09.00-15.00

Lunchstängt:

12.00-12.30

Besök receptionen

Måndag 8.00-16.00

Tisdag-Fredag 9.00-16.00

Andra öppettider kan förekomma i samband med helgdagar.